Roberto Saviano steunt Occupy Wall Street

dinsdag 29 november 2011 20:52
Spread the love

Op 19 november 2011 heeft Roberto Saviano de manifestanten van de Occupy Wall Street-actie toegesproken in New York. Saviano is de auteur van Gomorra, een boek over de Italiaanse maffiaclan Camorra. Sinds de publicatie leeft hij ondergedoken uit vrees voor represailles. Toch zet hij zijn strijd tegen de maffia voort, zowel in Italië als in het buitenland. In Zuccotti Park heeft hij gepraat over de huidige eurocrisis, de georganiseerde misdaad en zijn visie op de toekomst van Europa.

“Bedankt voor de uitnodiging. Ik wil jullie eraan herinneren dat jullie protest geen overtreding is van de wet, maar net de verdediging van de wet. Jullie protest ondermijnt de economie niet, het beschermt ze”. Zo begon Saviano zijn betoog voor de mensen van Occupy Wall Street. Hij wees meteen de maffia met de vinger door te vertellen dat er slechts een economie immuun is voor de economische crisis: de criminele economie. Het BBP van de criminele organisaties over de hele wereld bedraagt 1 triljoen dollar, meer dan alle budgetten van de 150 landen die lid zijn van de Verenigde Naties. De georganiseerde misdaad beschikt over tonnen kapitaal dat ze kan investeren wanneer ze wil en hoe ze wil. Saviano wees ook op de hechte en gevaarlijke banden van de maffia met legale bedrijven. De criminele organisaties verdienen hun geld met drugshandel en fraude, en investeren dat geld dan in legale bedrijven. Indien die geldstroom zou stilgelegd worden, maakt de Amerikaanse economie een verlies van 19% en de Mexicaanse zelfs een verlies van 63%.

Saviano spaarde ook het management in bedrijven en banken niet. “Deze crisis is geen aardbeving. Het is geen plotse onvoorstelbare natuurramp. Deze crisis is het gevolg van decennia slecht management dat geloofde in rijk worden, niet in ontwikkeling. Het zag regels als een barrière voor groei en elke herverdeling van rijkdom als verspilling”, zei hij.

De American Dream is in gevaar, zei Saviano. Hij vroeg de betogers lessen te trekken uit de situatie in Italië, waar mensen nauwelijks nog toekomstperspectieven hebben. Italië is een land geworden waar mensen niet beoordeeld worden op prestaties, maar op connecties. “Wreedheid verslaat rechtvaardigheid. Sluwheid verslaat intelligentie. Favoritisme verslaat talent. Schijn verslaat realiteit. Zwijgen verslaat spreken”.

Hij richtte ook kort het woord tot de Amerikaanse Republikeinen en de Tea Party door hen te vragen te stoppen met hun protest tegen nieuwe regels. Door de Amerikaanse economie vrij te laten, duwen ze haar verder de dieperik in, volgens Saviano. Wat nu in Italië gebeurt, kan ook gebeuren in de Verenigde Staten. “Als Italië in elkaar stuikt, valt Europa. Als Europa valt, zijn de VS niet langer veilig”.

Ten slotte zei Saviano dat de economische crisis ook iets goeds met zich mee heeft gebracht. Vroeger heerste er de angst voor verkeerde keuzes, waardoor mensen steeds “veilige” keuzes maakten. “Rechten studeren was veiliger dan trompet spelen in een jazzband”, zei hij. Door de huidige crisis is geen enkele keuze nog veilig, volgens Saviano. “Het is tijd om te kiezen wat je echt wilt doen, om er volledig voor te gaan. Het is tijd om je rechten te grijpen en niet enkel te eisen. Er bestaat niet zoiets als ‘een betere wereld’. Maar we kunnen deze wereld wel beter maken. Er is slechts een voorwaarde: je moet het echt willen”.

Het betoog van Roberto Saviano was kort, maar bevlogen. Saviano schuwde de harde woorden niet en gaf een grondige analyse van de economische crisis die stilaan heel de wereld in haar greep krijgt. Zijn woorden bieden stof tot nadenken. Hopelijk zijn het geen woorden in de wind.

take down
the paywall
steun ons nu!