Ayse Berktay op een actie in Brussel
Verslag, Nieuws, Wereld, Europa -

Eén van de oprichters Brussells Tribunal teert weg in Turkse gevangenis

Ayse Berktay, één van de oprichters van het Brussells Tribunal zit nu al 8 weken in een gevangenis in Istanbul. Zij wordt er samen met schrijver Ragip Zarakolu en professor Bü?ra Ersanl? en duizenden anderen van beschuldigd lid te zijn van een terroristische Koerdische organisatie.

dinsdag 29 november 2011 19:18
Spread the love

Op 4 oktober werd Ayse Berktay, een bekende vertaalster, onderzoekster, feministe en vredesactiviste om vijf uur ‘s morgens van haar bed gelicht door de politie. Berktay was de voorbije jaren vaak in België omdat zij meewerkte aan het Brussells Tribunal dat de openingssessie was van het World Tribunal on Iraq. Zij was ook één van de drijvende krachten achter de slotsessie in Istanbul.

Sinds 2009 werden al duizenden mensen opgepakt op grond van hun vermeende banden met de KCK, die volgens de Turkse autoriteiten de ongewapende, stedelijke arm is van de Koerdische verzetsorganisatie PKK.

Enkele weken na Berktay werden ook de schrijver Ragip Zarakolu en professor Bü?ra Ersanl? van de Marmara Universiteit opgepakt.

Volgens Amnesty International werden die laatste twee enkel opgepakt omdat ze toespraken gaven op een bijeenkomst van de Peace and Democracy Party (BDP). Dat is een erkende politieke partij in Turkije die verschillende parlementsleden en burgemeesters telt. 

Amnesty International wijst een beschuldigende vinger naar de veel te strenge anti-terreurwet. “De definitie van terrorisme in die wet is heel breed, vaag en mist het niveau van rechtszekerheid dat vereist is volgens de internationale mensenrechtenwetgeving.”

Het Brussells Tribunal roept op tot internationaal protest tegen de arrestaties. Turkse burgers die protesteren dreigen immers op hun beurt opgepakt te worden. “Het is een schande dat Ayse is opgepakt en gevangen gezet. Zij is een vredesactiviste, feministe, mensenrechtenactiviste, geen terroriste. Ik ken haar goed. Ze heeft nog bij ons thuis gelogeerd in de tijd van het BRussells Tribunal, in april 2004 was dat. Ik heb haar later ook nog ontmoet in Istanbul en ken haar als een heel integere vrouw”, zegt cultuurfilosoof Lieven De Cauter, initiatiefnemer van het Brussells Tribunal.

take down
the paywall
steun ons nu!