De PVV wil Greenpeace Nederland uit
PVV, VVD, vrijheid, meningsuiting, Greenpeace, imago, Nederland -

De PVV wil Greenpeace Nederland uit

dinsdag 29 november 2011 13:45
Spread the love

Deze krantenkop stond niet zolang geleden in de Nederlandse Volkskrant te lezen.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3043921/2011/11/21/PVV-wil-Greenpeace-Nederland-uit.dhtml

Persoonlijk vind ik de inhoud van dit krantenartikel ten zeerste onrustwekkend.
De PVV is van mening dat Greenpeace de grenzen van de wet opzoekt en soms overschrijdt. In de Telegraaf is een VVD –kamerlid , Leegte genaamd, dezelfde mening toegedaan.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/10967501/__Greenpeace_het_land_uit__.html?p=2,1
Voorbeelden hiervan worden echter niet gegeven.

Organisaties zoals Greenpeace zouden volgens VVD en PVV geen fiscale voordelen meer mogen krijgen en/of geld krijgen van de Postcodeloterij. (In Belgie zou dit betekenen: geen geld krijgen via de Nationale Loterij en haar producten)

De PVV wil dat Greenpeace haar hoofdkantoor in Amsterdam sluit. De organisatie zou het imago van Nederland schaden in het buitenland.

Wat nog meer door deze voorgestelde maatregelen geschaad wordt, is eerst en vooral:  het recht op vrije meningsuiting. Dit is een zeer kwalijke zaak. Zonder recht op vrije meningsuiting zouden partijen zoals de PVV en de VVD vandaag niet bestaan. Waarschijnlijk staan de partijen in kwestie hier ook niet bij stil.

Vrijheid van meningsuiting is volgens mij een algemeen recht dat voor iedereen geldt. Bijkomend: in Nederland staat PVV voor … Partij Voor de … Vrijheid. Het was mij al eerder duidelijk geworden dat de PVV vooral inzit met haar eigen vrijheid van meningsuiting en niet met die van anderen. Nu lijkt ook hetzelfde te gelden voor de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), de Nederlandse tegenhanger van onze VLD (Vlaamse Liberalen en Democraten). Heel vreemd dat ook deze partij die Vrijheid en Democratie in haar naam en vaandel draagt deze twee begrippen wil inperken.

Wat ik me afvraag is wie van de partijen het imago van Nederland het meeste schaadt? Greenpeace of een partij die Greenpeace uit Nederland wil bannen? Greenpeace dat gebruik maakt van het recht op vrije meningsuiting of 2 partijen die het woord vrijheid in hun vaandel dragen,  maar blijkbaar van mening zijn dat sommige partijen, organisaties en individuen meer recht hebben op vrijheid dan anderen?

Bij het lezen van beide krantenartikels vroeg ik me trouwens ook af welke organisaties vervolgens in het vizier zouden genomen worden:  Groen Links? De SP? De partij voor de dieren? Dierenbescherming? Peta? Seasheperd? Amnesty International?
Jammer genoeg is mijn lijstje niet – exhaustief …

take down
the paywall
steun ons nu!