Samenleving, Lokaal, Feminisme, Gent, Politie, Gender, Gent, Partnergeweld, Hexennacht, Burgemeester Daniel Termont, Holebi's en transgenders, Antiseksisme, Geweld tegen vrouwen -

‘Hexen in de nacht’ krijgen veel politiebelangstelling

GENT - Vrijdag 25 november, de internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Feministen, queers, holebi's, transgenders en sympathisanten hielden in Gent de jaarlijkse 'hexennacht'. Een rebelse optocht in de avond om het seksistische geweld aan te klagen en de nacht terug te claimen. Dit jaar gebeurde het echter onder een politiebegeleiding die buiten proportie stond.

maandag 28 november 2011 16:25
Spread the love

“Wij heksen willen Gent wakker schudden tegen de aanhoudende ongelijkheid en onderdrukking van vrouwen en al die anderen die ‘niet passen’ binnen dit zo vaak brute patriarchaat. De straten zijn van iedereen!” Aldus het pamflet dat opriep tot de optocht van vrijdag.

Seksisme is dodelijk, zowel via fysiek als psychologisch geweld. Onlangs werden er bijvoorbeeld ruiten ingegooid van het holibihuis Casa Rosa.

“Voor een vrije genderbeleving, tegen kapitalisme en patriarchaat, die hand in hand gaan, met nefaste invloed op sociaal en ecologisch vlak. Voor gelijkwaardigheid en veiligheid ongeacht het geslacht.” Dat is waar de heksen voor staan.

Verzamelplaats was het Gravensteen, waarna de stoet door het centrum van Gent trok met met fakkels, muziek, straattheater, toespraken en allerlei slogans zoals ‘Love sex, hate sexism’, ‘verzet tegen seksistisch geweld’ en ‘whoever we are, whereever we go, yes means yes and no means no’.

De politie was van het begin tot het einde oververtegenwoordigd aanwezig. Deelnemers ondergingen identiteitscontroles, sommigen werden gefouilleerd en fakkels werden op voorhand afgenomen (en daarna weer teruggegeven).

De federale gerechtelijke politie hield met een tiental mensen alles nauwlettend in het oog. Er waren verscheidene interventieteams die de optocht op de voet volgden met busjes en pantserwagens. Er was zelfs een waterkanon dat zoveel mogelijk uit het zicht werd gehouden, maar bij aankomst aan het stadhuis toch wel even nadrukkelijk getoond werd.

Aanleiding voor dit overdreven machtsvertoon en verspilling van middelen was het feit dat vorig jaar in de rand van de hexenoptocht enkele verfbommen naar een bank werden gegooid.

Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) wil de optocht, die nooit op voorhand aangevraagd wordt, wel gedogen, maar had nadrukkelijk bevolen onmiddellijk kordaat op te treden bij incidenten. Het resultaat was dat zijn Gentenaars vol verbazing en onbegrip naar de terroristische dreiging zochten waarop blijkbaar geanticipeerd werd en die zou moeten uitgaan van die bonte groep mensen die door de straten trok.

Alles verliep evenwel zonder incidenten.

take down
the paywall
steun ons nu!