Cultuur, Lokaal, Antwerpen -

Knappe koppen en volkswoede bij Gallery Louiza

ANTWERPEN - Op donderdag 1 december 2011 opent de gloednieuwe Gallery Louiza haar eerste tentoonstelling met de expo: “The Priz©e for Peace” van kunstenares Elly Kostense.

zondag 27 november 2011 09:22
Spread the love

Voor Elly Kostense wordt het haar vijfde individuele tentoonstelling. Ze zet in de nieuwe galerie een opmerkelijk tijdsdocument neer met een forse link naar de geschiedenis en de actualiteit.

Wereldrevolutie

Met “The Priz©e For Peace” uit de kunstenares zich als verslaggever van de wereldrevolutie. Op canvas van groot formaat, in olieverf en met gemengde technieken, schetst ze de nog niet helemaal (h)erkende omwentelingen die op dit ogenblik in een aantal landen aan gang zijn. De knappe koppen van moegeschreeuwde betogers op Noord-Afrikaanse pleinen contrasteren met de peinzend serene gezichten van slimme Nobelprijswinnaars en – genomineerden. Kostense kleurt de volkswoede in rood en portretteert dan weer in zwart/wit de geroemde fighters for peace. Zo creëert ze op haar eigen manier in feite journalistieke schilderijen.

Afrekening

Elly Kostense beleeft, begrijpt en schildert. In die volgorde, zoals het een goed verslaggever betaamt. Haar nieuw werk is een gemodereerde deelname aan afrekening en machtswissel. Bijna verleidelijk getuigen onder andere Yasser Arafat, Julian Assange, Mikhail Gorbatsjov, Aung San Suu Kyi over de wereldqueeste. Elly Kostense schildert snel, accuraat en uitdagend. Ze houdt van wat ze ziet. Maar ze ontkent niet. Haar werk laat een duidelijke evolutie zien, een spoor over de wereldbol. Van Azië, waar ze meer dan 30 jaar verbleef, met Aziatisch-verfijnde schilderijen, over Afrika waar ze het lachende leven laat zien tot en met de ernst van Europa.

“Met Priz©e For Peace” doet Kostense naast olieverf ook een beroep op verschillende gemengde technieken. Haar werk getuigt van de hoop op een betere wereld. Dat doet ze door diegenen die voor een rechtvaardige wereld strijden in deze tentoonstelling dik in de verf te zetten.

Praktisch:

The Priz©e For Peace – Gallery Louiza Louizastraat 13, Antwerpen 2000 – Van donderdag 1 december tot en met woensdag 21 december 2011. Gratis toegankelijk van dinsdag tot zondag van 14 tot 18 uur.
 

take down
the paywall
steun ons nu!