UNIZO Antwerpen misleidt haar leden over boycot van producten uit Israël

UNIZO Antwerpen misleidt haar leden over boycot van producten uit Israël

zaterdag 26 november 2011 14:41
Spread the love

Morgen, zaterdag 26 november, is het internationale actiedag tegen groenten en fruit uit Israël. Ook in Belgie gaat aan verschillende warenhuizen actie gevoerd worden tegen de verkoop van deze producten.

Hierbij wordt een pamflet “boycot apartheid Israël” uitgedeeld aan de klanten met daarop de belangrijkste merken van producten uit Israël die hier te koop zijn.

Deze week zijn dat vooral: pompelmoezen, avocado’s, verse kruiden verpakt in plastic schaaltjes en grote dadels,…
Deze acties hebben al succes gehad…o.a. de grootste exporteur van Israëlische groenten en fruit, Agrexco, is onlangs failliet verklaard…en daar hebben volgens Israëlische analisten ook de acties in Europa aan bijgedragen.

UNIZO Antwerpen meldt aan haar leden dat de actie gericht is tegen “koosjere producten uit Israël”…en misleidt zo haar leden.
In verschillende warenhuizen in ons land zijn er aparte rekken met typische producten voor gelovige joden die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen (als ze daarin voldoen zijn ze koosjer).

Deze producten zijn nooit het voorwerp geweest van enige actie…als er actie gevoerd wordt aan een warenhuis worden deze producten ongemoeid gelaten. Ze zijn ook nooit vernoemd op publicaties die COBI uitgeeft. We vinden het dan ook redelijk dat UNIZO Antwerpen deze bewering terugtrekt en haar leden hiervan op de hoogte brengt.

UNIZO Antwerpen vindt ook dat de boycot van producten uit Israël geen goed idee is. Dat is haar volste recht.
Eén van de redenen waarom ze het geen goed idee vindt is dat de actiegroepen schrijven dat producten uit de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden als “illegale producten” kunnen beschouwd worden.

Deze nederzettingen zijn volgens de Conventie van Geneve illegaal. De goederen geproduceerd op of in deze nederzettingen zijn dus eigenlijk door misdaad of wanbedrijf verkregen. UNIZO vindt dat de winkeliers op die manier in een slecht daglicht worden geplaatst.

Nochtans hebben in mei 2011 meer dan 400 burgers een klacht neergelegd bij de politie om die handel aan te klagen. Vandaag, vrijdag 25 november, werden die klachten afgeleverd bij minister van Economische Zaken Van Quickenborne door de vzw Vredesactie.

take down
the paywall
steun ons nu!