Actie: Dag zonder krediet in Hasselt
Dag zonder krediet, Hasselt, Grote Markt, geld, consumptiemaatschappij -

Actie: Dag zonder krediet in Hasselt

zaterdag 26 november 2011 23:35
Spread the love

Vandaag is het de laatste zaterdag van de maand november.  Het is de dag zonder krediet.  In Hasselt is er op de grote markt een actie rond dit thema.  Veel mensen hebben schulden die ze moeten afbetalen.  Waarom?  Omdat ze op krediet kopen!  En dat banken veel te vlug “ja” zeggen tegen leningen die mensen niet kunnen afbetalen.  Ook geven veel winkels te vlug een kredietkaart aan de klanten, omdat ze hen willen lokken naar de winkel.  En dus blijven we maar kopen, kopen en nog eens kopen.  Terwijl iemand bijvoorbeeld een wasmachine bij Krefel heeft gekocht en nog niet afbetaald is, en ondertussen een grote tv koopt.

Een wasmachine kost in de winkel  500 euro.  Met je inkomen kan je dat niet in één keer betalen.  Dus jij betaalt elke maand een stukje.  Maar er komen intresten bij.  Daardoor kost het wasmachine meer dan de oorspronkelijke prijs. Door te blijven spullen aankopen op krediet, krijg je schulden.

Iedereen denkt dat enkel de arme mensen zijn die op krediet kopen, maar dat is niet waar.  Ook mensen met een normaal inkomen komt dat ook over.  Gewoon, omdat wij in een consumptiemaatschappij leven.  En altijd het allernieuwste model van iets moeten hebben.  In grootmoederstijd kon op krediet kopen niet, want mensen hadden nog geen kredietkaarten.  Mensen versleten toen alles op, tot dat het kapot was.

Het gevolg van dit consumptiepatroon is dat mensen meer in de schulden geraken.  Naar het OCMW moeten stappen voor budgetbegeleiding, maar de wachtlijsten zijn enorm.  Bij budgetbegeleiding helpen zij je schulden afbetalen en budget beheren.  Als je niet goed oplet op je geld, kan het iedereen overkomen. Arm of rijk.  Het maakt niet uit wie je bent.  Als je een grote aankoop wil doen, is het belangrijk om te sparen en pas kopen als je genoeg geld hebt.  Zo heb jij meer plezier met je aankoop.  En moet je niets meer afbetalen, indien het apparaat tijdens die periode stuk zou gaan en niet meer kan repareren.

Er is veel werk om te voorkomen dat consumenten misleidt worden.  Zeker in deze periode voor Kerstmis en Nieuwjaar willen we er iets aan doen, omdat dan de verleidingen naar de mooiste cadeaus en spullen het grootst is!  Wie niet goed oplet, is gezien.  Daarom onze boodschap naar politici en de gewone man om dit te voorkomen door te sensibiliseren.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!