Verslag, Nieuws, Economie, België, Vredesactie, Israël, Westelijke Jordaanoever, Oorlogsprofiteurs, Boycot Israel, Nederzettingen, Action pour la Paix, Oorlogseconomie, Agrexco, 4de Conventie van Genève, Wassim Ghantous, Disarm the conflict, Vincent Van Quickenborne - Roel Stynen

Vredesactie bezorgt minister Van Quickenborne ‘gestolen goed’ uit Palestijnse Bezette Gebieden

BRUSSEL - Vrijdag 25 november 2011 bezorgde een delegatie van Vredesactie en Action pour la Paix een winkelkarretje vol 'gestolen goed' aan minister Van Quickenborne (Open VLD). Goederen geproduceerd in de illegale Israëlische nederzettingen. Vredesactie vraagt dat de minister die illegale handel tegenhoudt.

vrijdag 25 november 2011 19:15
Spread the love

Vredesactie werd ontvangen door de de adviseur van minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) die beloofde om het dossier ter harte te nemen.

We staan er niet vaak bij stil, maar we zijn nauwer betrokken bij veel oorlogen dan we zelf zouden willen. Terwijl in een ver land bommen vallen, rinkelt bij ons de kassa. Bedrijven bij ons profiteren van het geweld om handel te drijven, en houden met hun activiteiten oorlogen aan de gang.

De Israëlische nederzettingen verlammen al jaren elk mogelijk vredesproces en zijn een belangrijke oorzaak van de onderdrukking en uitbuiting van duizenden Palestijnen. Ze veroorzaken armoede en discriminatie voor de 2,4 miljoen Palestijnen die op de Westelijke Jordaanoever leven.

De Palestijnen moeten immers de schaarse natuurlijke bronnen, zoals land en water, gradueel en gedwongen afstaan aan de ingeweken kolonisten. De illegale nederzettingen en hun infrastructuur maken het dagelijkse leven van de Palestijnen onmogelijk.

Israëlische nederzettingenpolitiek is illegaal

Deze nederzettingen zijn gevestigd op grond geconfisceerd van de lokale Palestijnse bevolking en breiden ook nu nog steeds uit door confiscatie van grond door kolonisten met ondersteuning van het Israëlische leger. Tegelijk wordt de lokale Palestijnse bevolking de toegang tot waterbronnen ontnomen en wordt de watervoorraad gemonopoliseerd voor de nederzettingen.

Zo gaat het grootste deel van de watervoorraad in de Jordaanvallei naar de Israëlische nederzettingen, wat te weinig overlaat voor de lokale Palestijnse bevolking om op een leefbare wijze aan landbouw te doen. Bovendien worden de Palestijnse dorpen in de Jordaanvallei en elders met vernietiging bedreigd door het Israëlische leger.

Dit alles komt neer op vernieling en de toe-eigening van goederen, niet gerechtvaardigd door militaire noodzaak. Dat is illegaal volgens artikel 53 van de 4de Conventie van Genève.

Illegale handel in onze winkels

Goederen geproduceerd in Israëlische nederzettingen in de Palestijnse Bezette Gebieden zijn in Belgische winkels te koop. Illegale handel tegengaan, is een taak van de minister van Economie. Daarom bezorgde Vredesactie een winkelkarretje met producten uit illegale Israëlische nederzettingen aan minister van Economie Van Quickenborne. Op die manier willen we de minister aanzetten om zijn steentje bij te dragen aan de oplossing van het Palestijns-Israëlisch conflict.

In het winkelkarretje zat onder andere cosmetica van Ahava. Ahava produceert cosmetica en verzorgingsproducten op basis van mineralen uit de Dode Zee. De producten worden gemaakt in een fabriek en laboratoria in Mitzpe Shalem, een illegale nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Voorts bracht Vredesactie halva mee, een typische snack uit het Midden-Oosten, uit de Ahdut-fabriek. Die bevindt zich in de industriezone van Barkan, onderdeel van de Ariel-nederzettingen en gebouwd boven op land dat bij de Palestijnse dorpen Haris, Broqin en Sarta hoorde.

Ook SodaStream zat in de winkelkar. Dat bedrijf produceert toestellen waarmee je thuis koolzuurhoudende dranken kan maken en siropen die je kan toevoegen om er frisdrank mee te maken. Wassim Ghantous van Vredesactie: “De belangrijkste fabriek van SodaStream bevindt zich in de industriezone van Mishor Edomin, een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Voor die nederzetting werden tientallen bedoeïenfamilies van hun gronden verdreven. De nederzetting ontzegt de lokale Palestijnse bewoners toegang tot water.”

Oorlogseconomie stoppen

Op 14 mei dit jaar dienden honderden mensen over heel België klacht in tegen Agrexco, een bedrijf dat via de luchthaven van Bierset (Luik) landbouwproducten invoerde uit de Israëlische nederzettingen, om ze te verdelen op de Europese markt.

Met hun klachten signaleerden de burgers dit misdrijf aan het gerecht en drongen ze er op aan dat de overheid de handel controleert en stopt. In september werd bevestigd dat Agrexco failliet was. Kort daarop werd het door Bickel en Orian SM overgenomen. Vredesactie blijft de invoer en verkoop van landbouwproducten in de gaten houden.

Tegelijk werkt Vredesactie mee aan de website ‘Disarm the conflict’. Op deze website wordt de Europese wapenexport naar Israël en militaire samenwerking tussen Europa en Israël in kaart gebracht.

Willen we écht oorlog stoppen, dan moeten we de oorlogseconomie stoppen: misschien niet spectaculair, maar wél efficiënt.

Als bijlagen:
– nota bezorgd aan minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)
– factsheet producten uit Israëlische nederzettingen

Roel Stynen

Roel Stynen is medewerker van Vredesactie vzw.

take down
the paywall
steun ons nu!