Machelen: Omwonenden verzetten zich tegen Uplace

Machelen: Omwonenden verzetten zich tegen Uplace

vrijdag 25 november 2011 09:51
Spread the love

Het nieuwe winkelcentrum Uplace dat aan de Brusselse ring zal neergezet worden kent veel kritiek. De bewoners zien veel hinder bij het reusachtige winkelcomplex aan de voormalige Renault-site.

Niet enkel particulieren maken zich zorgen bij de ontwikkeling van Uplace. Handelaars vrezen dat ze door het winkelcentrum hun deuren noodgedwongen zullen moeten sluiten. Niet alleen kleine steden zoals Vilvoorde, ook Leuven vreest voor het complex. Sterker nog, in een straal van 30 kilometer rondom Uplace zal de handel dalen, zegt de burgemeester van Leuven, Louis Tobback.

‘Ook de verkeershinder zal toenemen. Naar schatting zullen er 25.000 bezoekers per dag het complex bezoeken met als gevolg dat er 4 kilometer extra file op de Brusselse ring zal zijn’, stelt Nancy Van Espen, Unizo Vlaams-Brabant. ‘Het sluipverkeer dat door Vilvoorde moet zal zo de mobiliteit van de stad zwaar hinderen.’

De bewoners begrijpen niet dat de gemeente tijdens de werken aan de Woluwelaan geen rekening gehouden heeft met de komst van Uplace. ‘Dat er verkeershinder zal zijn is duidelijk. Er gaan nog vele problemen volgen in verband met verkeer. Hopelijk zal de regering dan ook klaar staan om dat te verhelpen’, klinkt het bij de plaatselijke bewoners.

Naast tegenstanders zijn er ook vele voorstanders. Zo is het een werk-, woon- en ontspanningsgelegenheid voor de mensen. ‘De werkgelegenheid gaat wel enorm de lucht in want er worden meer dan 3000 banen gecreëerd’, zegt projectontwikkelaar Bart Verhaeghe.
Zelf begrijpt hij echter niet wat het probleem is. Hij haalde op een persconferentie zwaar uitgehaald naar de personen die kritiek uitten op het complex. ‘Toch zal het project er komen, kritiek of niet.’

De bouw van het winkelcentrum zou wel eens sneller dan verwacht kunnen starten na alle tegenslagen. Uplace heeft voorlopig alle vergunningen verkregen behalve die van milieu.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!