Nieuws, Wereld, Chili -

Latijns-Amerikaanse studenten betogen voor gratis onderwijs

SANTIAGO — Tienduizend Chileense studenten hebben gisteren (donderdag) betoogd voor een gratis en kwaliteitsvol onderwijs. Ook in andere Latijns-Amerikaanse landen kwamen studenten op straat.

vrijdag 25 november 2011 16:59
Spread the love

De studenten kwamen op straat in Santiago de Chile om te betogen voor een betaalbaar en kwaliteitsvol publiek onderwijs. Ze verzetten zich tegen de privatisering van het onderwijs. De betoging droeg de naam Latijns-Amerikaanse Mars voor Onderwijs en werd tegelijk gehouden in Chili, Argentinië, Brazilië, Colombia, Honduras, Mexico, Paraguay en Uruguay. De betogingen verliepen over het algemeen vreedzaam, maar in Chili pakte de politie zestig personen op.

“Vandaag is een speciale dag, omdat we een Latijns-Amerikaanse mars houden”, zegt Esteban Miranda, voorzitter van het Centrum voor Rechtenstudenten van de Universiteit van Chili. Hij noemt de betoging een bewijs van de eensgezindheid onder de studenten in de regio. “Zij steunen ons, omdat we nog een lange weg te gaan hebben”.

De deelnemers van de mars zien het protest als een bredere sociale beweging die zal blijven strijden voor structurele aanpassingen, die verder gaan dan enkel onderwijs. “We willen het systeem veranderen, we willen dit leven veranderen voor een veel rechtvaardiger leven en terugkeren naar het gratis onderwijs”, zegt Alfredo Vielma, woordvoerder van het Coördinatieorgaan van Secundaire Studenten.

Begroting

De overheid toont weinig begrip voor de betogers. “Als het thema echt onderwijs is, is de mars volledig overbodig”, zegt Chadwick Piñera, de woordvoerder van de regering. “De mars zadelt de mensen enkel met problemen op.”

De regering stelt momenteel de begroting voor onderwijs op voor het komende jaar. De studenten willen meer geld voor onderwijs, maar benadrukken dat de discussie verder gaat dan enkel de begroting. “Wat ze aan het doen zijn in het Congres is het systeem opleuken met veel studiebeurzen, maar die beantwoorden niet aan de noden”, zegt Miranda. “Wat wij willen is dat er een directe financiering is voor de instellingen zodat het onderwijs gratis en kwaliteitsvol is.”

De studentenvertegenwoordiger denkt dat de discussie over de begroting een vooruitgang kan betekenen, maar de kern van het conflict kan niet opgelost worden door dezelfde mensen die het systeem al decennia lang verdedigen. “We willen niet dat dit door het parlement opgelost wordt, we willen dat de burgers geraadpleegd worden door middel van een referendum of volksvergaderingen”, zegt Miranda.

Colombia

In Colombia kwamen volgens de krant El Espectador negenduizend mensen op straat. De organisatoren telden twintigduizend betogers. Na eerdere protesten van de studenten werd een onderwijshervorming door president Juan Manuel Santos afgevoerd. De hervorming zou, volgens de studenten, meer privatisering betekenen. De regering heeft de studenten uitgenodigd voor een dialoog om een nieuwe hervorming op te starten. De Colombiaanse studenten kwamen dan ook vooral op straat als steunbetuiging voor hun Chileense collega’s.

“Met de betogingen in Colombia willen we niet alleen onze solidariteit met de Chileense studenten tonen, maar daarnaast willen we benadrukken dat we in Latijns-Amerika strijden voor het recht op onderwijs”, zegt Sergio Fernández, een van de organisatoren, aan de televisiezender Terra. “We strijden opdat onderwijs een recht zou zijn en geen privilege voor een minderheid, zoals momenteel het geval is in veel landen in Latijns-Amerika en de wereld”, zegt David Ponce Patiño, een student van de Universiteit van Antioquia in de Chileense krant El Ciudadano.

take down
the paywall
steun ons nu!