Opinie, Nieuws, Europa, Politiek, EU, Europese Commissie, Transparantie, Lobbygroepen, Machtsmisbruik, Alter-EU, Draaideurprincipe -

Eurocommissarissen en lobbyisten wisselen al te vaak van petje

Er is te weinig controle op ex-functionarissen van de Europese Commissie die overstappen naar een baan in de lobbysector. En dat resulteert in machtsmisbruik. ALTER-EU, een coalitie die ijvert voor meer lobbytransparantie in de Europese Unie (EU) schetst deze problematiek in een nieuw rapport.

vrijdag 25 november 2011 15:25
Spread the love

Het is niet ongewoon dat Europese ambtenaren overstappen naar een functie in de private lobbysector. Dit gebeurt vaak onmiddellijk na het aflopen van hun ambtstermijn en zonder enige beperking hieromtrent. Volgens het rapport is meer transparantie en strengere regelgeving nodig om deze ‘draaideur’ te blokkeren. 

Draaideur tussen Europese Commissie en lobbyfirma’s

Dit draaideurfenomeen verschaft lobbyfirma’s ‘insider knowhow’ en het geeft hen toegang tot belangrijke contacten voor hun klanten of werknemers. Dit is een zeer handige methode om toegang te verkrijgen tot de politieke besluitvorming.

Mogelijkerwijs nemen bepaalde EU-functionarissen beslissingen die voordelig zijn voor een eventuele toekomstige werkgever. En dit gaat ten kosten van het publieke belang. Het rapport waarschuwt zelfs voor machtsmisbruik waarbij functionarissen lucratieve deals in de private sector garanderen.

“Dit fenomeen onthult een politieke cultuur waarbij te veel functionarissen de private sector bijstaan met hun waardevolle kennis en hun netwerk”, zegt Vicky Cann, campagnemedewerkster bij ALTER-EU. “De huidige regels moeten machtsmisbruik voorkomen, maar ze zijn niet streng genoeg en ze worden amper opgelegd. Het gevolg is dat Brusselse lobbyfirma’s overspoeld worden door voormalige EU-functionarissen. De Europese Commissie moet hier onmiddellijk een eind aan maken.”

Concrete voorbeelden

Het rapport schetst 15 voorbeelden van functionarissen die zonder enige vorm van controle overstapten naar een invloedrijke baan in de lobbysector.

Zo werkte Derek Taylor lange tijd voor het directoraat-generaal (DG) Energie van de Europese Commissie tot hij in juni 2009 met pensioen ging. Enkele weken daarna was hij reeds aangesteld als energieadviseur bij het consultancybureau Burson-Marsteller. Hij deed dit echter zonder enige toelating.

Mogens Peter Carl was directeur-generaal voor DG Handel en later voor DG Milieu. Zes maanden na het verlaten van de Commissie ging hij aan de slag bij het consultancybureau Kread Gavin Andersen.

Mårten Westrup werkte voor DG Ondernemingen en Industrie. Hij ging als adviseur klimaatverandering aan de slag bij de grootste lobbygroep in Brussel, BusinessEurope. Later keerde hij terug naar de Europese Commissie om er te werken bij DG Energie.

Bruno Dethomas, voormalig hoofd van de Eastern Partnership Task Force van de Europese Commissie ging in december 2010 met pensioen. In maart 2011 sloot hij zich aan bij het consultancybureau G+ Europe dat onder meer Gazprom Export en de Russische Federatie tot zijn klanten rekent.

De eisen van ALTER-EU

ALTER-EU vraagt Maroš Šef?ovi?, eurocommissaris voor Interinstitutionele Relaties en Ambtelijk Beheer om volgende stappen te ondernemen.

Een verplichte wachttermijn van minstens twee jaar voor ieder personeelslid van de Europese instellingen dat overstapt naar een baan in de lobbysector of elke andere job die een belangenconflict inhoudt.

Meer transparantie omtrent deze kwestie door het online publiceren van alle gevallen waarbij EU-functionarissen of lobbyisten door de ‘draaideur’ stappen.

Een degelijke screening van elke personeelslid dat wordt aangesteld bij de Europese instellingen in verband met mogelijke belangenconflicten.

Vicky Cann

Vicky Cann is campagnemedewerker bij ALTER-EU.

(Vertaling uit het Engels: Ellen Van Campenhout)

take down
the paywall
steun ons nu!