Creative Commons / Andrew Enns
Nieuws, Wereld, Chevron -

Brazilië zet Chevron aan de deur

BRUSSEL — Brazilië heeft de vergunning van Chevron voor olieboringen op zee opgeschort. Het noemt Chevron "nalatig" omdat het de site niet goed bestudeerd had en geen noodplan klaar had.

vrijdag 25 november 2011 14:44
Spread the love

De beslissing komt er enkele dagen nadat Chevron toegegeven had dat het verantwoordelijk was voor de grootste olieramp in jaren in Brazilië. Het Braziliaanse Nationaal Agentschap voor Petroleum (ANP) verbiedt Chevron om nog te boren, tot een onderzoek is afgerond naar de oorzaken van het lek en tot de zone gesaneerd is.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Leefmilieu doet Chevron bovendien niet genoeg om het lek te stoppen en op te ruimen. Uit een bezoek van de politie blijkt dat Chevron ter plaatse veel minder doet dan het zelf beweert in publieke verklaringen en informatie aan de overheid. “De rapporten kloppen niet met de feiten op het terrein”, zegt de woordvoerder. “We willen weten wat er gaande is.”

Kleine boete

De beslissing is een flinke klap voor Chevron, dat aast op een belangrijk deel van de recent ontdekte oliereserves voor de Braziliaanse kust.

Eerder deze week verontschuldigde Chevron zich voor het olielek. “Ik verontschuldig mij oprecht bij de Braziliaanse bevolking en de Braziliaanse regering”, zei George Buck, de baas van de oliemaatschappij in Brazilië. “We kijken ernaar uit om partner te zijn van Brazilië om de toekomst van het land als supermacht mee mogelijk te maken.”

De beslissing van het Braziliaanse milieuagentschap Ibama om het oliebedrijf een boete van amper 21 miljoen euro op te leggen, kon de voorbije dagen op veel kritiek rekenen. De boete komt immers overeen met wat Chevron op een halve dag aan winst boekt.

Toch is de kans reëel dat er nog meer boetes volgen. De Braziliaanse politie heeft een onderzoek geopend naar de praktijken van Chevron, omdat uit de eerste vaststellingen blijkt dat Chevron 500 meter verder boorde dan in de vergunning was bepaald.

take down
the paywall
steun ons nu!