Opnieuw klimaatmails gehackt
Nieuws, Milieu, Durban 2011 -

Opnieuw klimaatmails gehackt

BRUSSEL — In aanloop naar de klimaattop in Durban zijn opnieuw private e-mails van klimaatwetenschappers gehackt en op het internet gezet. Hetzelfde gebeurde in 2009 net voor de klimaattop in Kopenhagen.

woensdag 23 november 2011 16:11
Spread the love

Amper een week voor het begin van de klimaattop in Durban werden de meer dan vijfduizend nieuwe e-mails gelekt via een Russische server en verschillende blogs van klimaatsceptici. De Universiteit van East Anglia, die ook in 2009 het slachtoffer was, zegt in een reactie geen bewijs gevonden te hebben van een nieuwe inbraak. “Als deze mails echt blijken (het enorme volume maakt het onmogelijk nu te verifiëren of ze allemaal echt zijn), dan lijken ze bewaard te zijn na het eerste lek in 2009 en nu vrijgegeven te worden, op een moment waarop ze maximaal de internationale klimaatgesprekken kunnen hinderen.”

Het eerste lek van e-mails in 2009 was een zware slag voor het imago van het klimaatonderzoek. De affaire leidde tot drie onderzoeken in Groot-Brittannië en twee in de Verenigde Staten naar de manier waarop klimaatwetenschappers hun werk deden. De onderzoeken konden uiteindelijk geen fouten vinden in de resultaten van de wetenschappers. “Ook dit lijkt een zorgvuldig getimede poging om opnieuw controverse rond de klimaatwetenschap aan te zwengelen”, stelt de universiteit.

Zelfde dader

Het is niet duidelijk wie achter het lek zit, en ook de hackers van de eerste e-mails in 2009 zijn nog niet gevonden. Volgens de Britse politie kan het nieuwe lek wel interessante informatie opleveren in het onderzoek. Er zijn deze keer geen nieuwe e-mails van na 2009 gelekt, wat suggereert dat het om dezelfde dader gaat die een toen een aantal mails heeft bewaard. Ook de manier waarop de mails gelekt zijn is gelijkaardig.

Een opvallend verschil met het lek in 2009 is dat de dader dit keer een eigen boodschap heeft meegegeven onder de titel “achtergrond en context”. Daarin wordt de nadruk gelegd op discussies tussen de wetenschappers en pogingen om klimaatsceptici ervan te weerhouden om resultaten op te vragen.

“Net als in 2009 worden stukken van e-mails compleet uit de context gerukt”, stelt East Anglia in de verklaring. “Onafhankelijk onderzoek heeft de betrokken wetenschappers toen van alle blaam gezuiverd, en de bewering dat hun onderzoek onbetrouwbaar is, zijn totaal ongefundeerd. De wetenschappers, de universiteit en de wetenschappelijke wereld zijn achter de resultaten blijven staan, en zullen dat blijven doen.”

Zielige poging

Michael E. Mann, directeur van het Earth System Science Centre aan de Penn State University, die in de mails genoemd wordt, noemt de poging in de Britse krant The Guardian “echt zielig”.

“Ze zien eruit als mijn e-mails”, zegt hij. “Maar ik zie niets dat op de een of andere manier beschuldigend is, ook al zijn ze uit de context gehaald. Ik vermoed dat ze erg weinig hadden om mee te werken.”

“Agenten die het vuile werk doen voor de sector van fossiele brandstoffen” weten volgens Mann dat ze de fundamentele wetenschap van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering niet kunnen aanvallen, en “dus doen ze het via een smeercampagne, innuendo, hacking van websites en het lekken van uit de context gerukte e-mails om de bevolking te verwarren.” Op die manier willen ze elke actie tegen de klimaatverandering hinderen, zegt hij. “Dit komt recht uit het handboek klimaatontkenning”

take down
the paywall
steun ons nu!