Betogers op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro eisen het vertrek van generaal Tantawi, de leider van de Opperste Militaire Raad (foto: AI - Mohamed Ali Eddin)
Nieuws, Afrika, Politiek, Mensenrechten, Egypte, Amnesty International, President Hosni Moebarak, Militaire rechtbanken, Mohammed Sayyed Tantawi, Militaire machthebbers, Opperste Militaire Raad - Karen Moeskops

“Militaire machthebbers in Egypte verpletteren alle hoop van revolutie”, zegt Amnesty

Minder dan een jaar na de 25 januari-revolutie wordt de hoop van het Egyptische volk op vrijheid, sociale rechtvaardigheid en waardigheid verpletterd door de regerende militaire autoriteiten. In een nieuw rapport 'Broken Promises: Egypt's Military Rulers Erode Human Rights', dat dinsdag verscheen, toont Amnesty International aan hoe de Egyptische militaire machthebbers volledig falen.

woensdag 23 november 2011 11:15
Spread the love

De Opperste Militaire Raad beloofde herhaaldelijk de cyclus van repressie van de afgelopen drie decennia onder ex-president Hosni Moebarak te doorbreken. De realiteit is echter dat duizenden burgers door militaire rechtbanken werden veroordeeld, dat de noodtoestand werd uitgebreid en dat vreedzaam protest hardhandig en bloedig wordt neergeslagen – zoals de voorbije dagen op het Tahrirplein in Caïro.

Waslijst van schendingen van mensenrechten

In het rapport ‘Broken Promises: Egypt’s Military Rulers Erode Human Rights’ klaagt Amnesty International aan dat de Egyptische militaire machthebbers volledig falen in het nakomen van hun beloftes aan het Egyptische volk. De Opperste Militaire Raad is verantwoordelijk voor een waslijst van schendingen van mensenrechten die in sommige gevallen zelfs de trieste records van Moebarak overtreffen.

Zo gaf de Opperste Militaire Raad in augustus toe dat zo’n 12.000 burgers in het hele land waren berecht door militaire rechtbanken, meestal na flagrant oneerlijke processen. Ten minste 13 mensen werden veroordeeld tot de doodstraf. De aanklachten waren onder meer ‘banditisme’, ‘het breken van de avondklok’, ‘het beschadigen van eigendommen’ en ‘het beledigen van het leger’.

Media geïntimideerd en gemuilkorfd

In een duidelijke poging elke vorm van negatieve of kritische berichtgeving over de militaire machthebbers de kop in te drukken, worden de media geïntimideerd en gemuilkorfd. Tientallen journalisten moesten verschijnen voor de militaire aanklager en onder druk van het leger zijn verschillende duidingsprogramma’s geannuleerd.

Ook foltering in detentie gaat onder de heerschappij van de Opperste Militaire Raad verder. Amnesty International verzamelde tientallen getuigenissen van gevangenen die vertellen hoe ze door het leger werden gefolterd met onder meer elektroshocks.

In de aanloop naar het verkiezingsproces dat op 28 november zou beginnen, formuleert Amnesty International in dit rapport concrete aanbevelingen om de transitie naar een nieuw en democratischer Egypte te realiseren. De Opperste Militaire Raad moet haar ijzeren greep op de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering loslaten, de noodtoestand opheffen en niet langer burgers voor militaire rechtbanken veroordelen. De Egyptische militairen kunnen veiligheid niet als een excuus blijven gebruiken om de oude praktijken van het Moebarak-regime voort te zetten.

Karen Moeskops

Karen Moeskops is directeur van Amnesty International Vlaanderen vzw

take down
the paywall
steun ons nu!