Nieuws, Samenleving, Racisme, België, Roemenië, Discriminatie, Antwerpen, Vlaams Belang, Filip Dewinter, Roma-Zigeuners, Inburgering, Bulgarije, Esma redzepova, Anti-roma, Villa Politica -

Dewinter stigmatiseert Roma

Afgelopen zaterdag beledigde en stigmatiseerde Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter Roma-zigeuners in Villa Politica: "Roma staat voor de -r van rovers, de -o van overlastjunkies, de -m van messentrekkers en de -a van agressievelingen". Daarbij merkte hij op dat deze bevolkingsgroepen "terug moeten naar de landen waar ze thuis horen: namelijk Bulgarije en Roemenië".

woensdag 23 november 2011 11:45
Spread the love

Roma kwamen vorige week weer in het nieuws. Vlaams minister van Inburgering, Geert Bourgeois (N-VA), maakte namelijk een aantal maatregelen bekend om de ‘overlast’ van Roma in te perken. Eén daarvan is de aanstelling van 15 inbugeringstewards. Deze zullen Roma-leerlingen motiveren om de school te blijven bezoeken en hun ouders aansporen om vuilnis niet op straat rond te laten zwerven.

Tijdens de uitzending van Villa Politica op zaterdag 19 november kreeg Filip Dewinter van Vlaams Belang de kans om zijn gal te spuwen op de betreffende bevolkingsgroepen: “Meneer de minister, wij zijn niet blij met uw plan om de Roma te begeleiden en vooral te pamperen. In de ogen van de bevolking, en dat weet u heel goed, staat Roma voor de -r van rovers, de -o van overlastjunkies, de -m van messentrekkers en de -a van aggressievelingen.” (1)

Alsof dat nog niet genoeg was, voegde Dewinter volgende stelling er aan toe: “Geen inburgeringstewards, maar politieagenten hebt u nodig om Roma terug te halen naar de plaatsen waar ze thuis horen. In Roemenië en Bulgarije.” (2)

In de eerste plaats lijkt Dewinter zijn racistische visie over Roma te veralgemenen tot de visie van ‘de bevolking’. In niet mis te verstane termen bestempelt hij Oost- en Midden-Europese Roma tot plegers van delicten. In de tweede plaats lijkt Dewinter het nodig te vinden dat Roma worden teruggestuurd naar hun landen van herkomst. En ten slotte lijkt hij de landen van herkomst van Roma-migranten te verengen tot de EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije.

Toch zijn er mensen die een andere mening hebben. Filip Watteeuw van Groen!, bijvoorbeeld: “Ik weet nu ook waar VB voor staat. Voor Vuilbekkerij.” (3)

Roma-zangeres en humanitair werker Esma Redzepova uit Macedonië meldde ons zaterdag dan weer dit: “Roma-zigeuners zijn kosmopolieten. Wij hebben nooit oorlog gevoerd, wij hebben nooit een land bezet. Wij verdienen de Nobelprijs voor de vrede. Wij zijn overal ter wereld aanwezig. Wij kennen geen grenzen en houden niet van grenzen. De aarde is van iedereen en niet van enkelen!” (4)

Bronvermelding:

(1), (2) en (3) http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/Villa%20Politica

(4) https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/11/21/esma-redzepova-roma-verdienen-nobelprijs-voor-vrede

take down
the paywall
steun ons nu!