Nieuws, Europa -

Invloed 15M op Spaanse verkiezingen onmiskenbaar

MADRID — In de verpletterende verkiezingsnederlaag van de socialistische PSOE heeft de zogeheten 15M-beweging onmiskenbaar een rol gespeeld. Kleinere linkse en nationalistische partijen boekten soms flinke winst.

dinsdag 22 november 2011 11:21
Spread the love

Niet alleen heeft de regering van José Luis Rodríguez Zapatero fouten gemaakt. Ook de protestbeweging van indignados, die op 15 mei in Madrid ontstond en over heel het land uitzwermde, heeft de parlementsverkiezingen van zondag beïnvloed. De “verontwaardigden” hadden opgeroepen om niet voor de twee grote partijen te stemmen, en dat kostte vooral de PSOE veel stemmen.

De PSOE verloor 59 zetels en houdt er nog maar 110 over, in een Congres dat 350 zetels telt. De centrumrechtse Volkspartij (Partido Popular, PP) haalde 186 zetels, waardoor Mariano Rajoy nu met een absolute meerderheid kan regeren.

Communisten

Izquierda Unida (IU), de linkse coalitie die wordt geleid door de Communistische Partij, sprong van twee naar elf zetels, haar beste resultaat sinds 1996. In de vooruitgang van de IU speelde de 15M-campagne een sleutelrol. De indignados hadden in elke kieskring de vorige verkiezingsuitslagen en opiniepeilingen geanalyseerd en op basis daarvan een keuze gemaakt voor een kleine partij, als alternatief voor PSOE en PP.

Niet alleen de IU groeide. De rechts-nationalistische Convergència i Unió (CiU) uit Catalonië, met zestien zetels de derde grootste partij van het land, triomfeerde in alle Catalaanse provincies, behalve in Barcelona. En de centrumlinkse Unión Progreso y Democracia (UPyD) is met een sprong van een naar vijf zetels niet langer een louter Madrileens fenomeen.

Links in Baskenland

Zowel in Catalonië als in Baskenland deden linkse en rechtse nationalistische partijen het goed. In Baskenland valt vooral de score van de linkse alliantie Amaiur op, die met zeven afgevaardigden de grootste Baskische fractie in het nationale parlement wordt.

Tot Amaiur behoren ook de radicale links-nationalisten die traditioneel de acties van terreurorganisatie ETA weigerden te veroordelen. Op 20 oktober kondigde de ETA het definitieve einde van zijn gewapende strijd aan.

Amaiur vroeg gisteren vervroegde verkiezingen voor de Baskische regio. Daar staat nu de socialist Patxi López aan het roer; deze legislatuur loopt af in 2013, López is niet geneigd de regionale stembusgang te vervroegen.

Er bleven ook meer kiezers thuis zondag, 28 procent, tegenover 24 procent in 2008. En het aantal blancostemmen verdubbelde, tot 1,37 procent.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!