Het werk van Charlotte Lybeer gaat over het transformeren. De wens of de angst om zichzelf te transformeren in een nieuwe persoon.
Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Fotografie, Antwerpen, Galerie Stieglitz19 -

Beijing à gogo!

ANTWERPEN - Met de expositie 'Depth of Field' toont galerie Stieglitz19 tot en met zaterdag 24 december 2011 werk van de zes meest beloftevolle jonge Belgische fotografen van dit ogenblik.

dinsdag 22 november 2011 16:25
Spread the love

De tentoonstelling werd in het voorjaar al getoond in het Chinese Guangdong Museum of Art in Guangzhou en zal als afsluittentoonstelling ter gelegenheid van 40 jaar diplomatieke relaties tussen België en China in het 3 Shadows Photography Art Center in Beijing worden gepresenteerd van zaterdag 3 december 2011 tot en met vrijdag 6 januari 2012. Daarmede maakt galeriehouder Dries Roelens zijn betrachting om jonge Belgische en Chinese fotografen te promoten meer dan waar.

Grenzen

Voor zijn tweede expositie in de nieuwe locatie op het Klapdorp stelde hij een tentoonstelling samen met werk van Belgische fotografen actief binnen de nationale en internationale fotoscène in het begin van de 21ste eeuw. De expositie Depth of Field toont fotokunstenaars die de grenzen aftasten iets wat zeer ruim geïnterpreteerd wordt als het zoeken van de verschillende diepten, de onderliggende betekenislagen in fotografie. In feite zijn het beelden die de context beschrijven waarop de wereld zich aan hen voordoet.

Scherptediepte

Depth of Field staat hier symbool voor de controle over de scherpe en onscherpe delen van het beeld dat van groot belang is voor hun persoonlijk artistiek concept. Traditioneel is de zogenoemde scherptediepte een grote bron van verwarring onder fotografen.

Moet het onderwerp vervagen of niet vervagen? Focussen om de echte wereld dramatischer te maken, is met scherpe blik jagen op dat onderwerp dat echt belangrijk is of niet. Zodoende is de relatie van fotografie en waarheid vaak paradoxaal. En precies daarin ligt dan ook de uiteindelijke uitdaging van de autonome fotografen die hier gepresenteerd worden.

Het gaat bij deze getalenteerde fotografen niet langer om fotografische oppervlaktes die zichzelf regelen, maar om ruimtes die in elkaar geplaatst worden. Fotografie bestaat alzo niet langer op zich en is louter een aspect geworden van een nieuwe zintuiglijke wereld die een meer ingewikkelde structuur heeft. Deze tentoonstelling beoogt hier een actueel overzicht van aan te bieden.

Vernieuwers

De getoonde foto’s dragen bij door hun diversiteit tot het vrije denken. De fotografen zijn allen creatieve vernieuwers in de echte zin van het woord. Voor hen is de fotografie een middel om hun ervaring en hun filosofie over het leven weer te geven, zoals plastische kunstenaars dat doen. Het medium fotografie geeft met deze expositie een forse duw aan de hergeboorte van de fotograaf als een peintre-photographe.

De schilderkunstige en de fotografische blik voeden elkaar op een originele en authentieke wijze. Als een rode draad in de expositie is er een soort van digitale dialectiek tussen theorie en praktijk voor fotografen. De strijd tussen een eeuwenoud metier en een medium dat slechts 172 jaar oud is, lijkt beslecht. De fotografen die aan deze tentoonstelling deelnemen, ondergaan de wereld niet, ze veroveren de wereld met een nieuwe blik op de scherpte in de diepte. Dat maakt deze expositie toch wel erg boeiend om mee te maken.

Praktisch:

Depth of Field, Jimmy Kets – Arno Roncada – Charlotte Lybeer – Francois Goffin – Lara Gasparotto – Bert Danckaert, Galerie Stieglitz19, Klapdorp 2, 2000 Antwerpen. Gratis toegankelijk van zondag 20 november tot en met zaterdag 24 december 2011. Open op vrijdag van 16 tot 18 uur, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!