Voormalig IAEA-inspecteur uit twijfel over Iran-rapport
Nieuws, Iran -

Voormalig IAEA-inspecteur uit twijfel over Iran-rapport

WASHINGTON — Een voormalig inspecteur van het Atoomenergieagentschap (IAEA) trekt het recente IAEA-rapport over Iran in twijfel. Het rapport ziet nieuwe bewijzen dat Iran een kernwapen maakt.

zondag 20 november 2011 17:15
Spread the love

Volgens het IAEA-rapport heeft Iran een grote ruimte, “een groot cilindervormig object”, gebouwd in het militaire complex van Parchin om hydrodynamische experimenten uit te voeren met explosieven. De ruimte zou zoveel explosieven aankunnen dat ze geschikt is om de ontsteking voor een kernwapen te testen.

Voormalig IAEA-inspecteur Robert Kelley noemt die bewering “zeer misleidend”. Volgens hem kan de ruimte onmogelijk gebruikt worden voor een hydrodynamische test met een kernwapen. “Er zitten veel meer explosieven in die bom dan deze container kan bevatten.”

Hij wijst er ook op dat dit soort hydrodynamische tests hoe dan ook niet uitgevoerd wordt in een container die zich in een gebouw bevindt. Zoiets gebeurt buiten, zegt hij.

Kelley, een nucleair ingenieur, leidde wapeninspecties in Irak en werkt nu voor het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

Hij verwerpt de IAEA-claim dat de cilindrische kamer nieuw bewijs is voor het Iraanse kernwapenprogramma. “Men wil ons laten geloven dat deze container belangrijk is terwijl hij helemaal niet belangrijk is.”

take down
the paywall
steun ons nu!