Nieuws, Milieu -

Redding op komst voor Plata-rivierbekken in Zuid-Amerika

BUENOS AIRES ( IPS ) — Voor het Cuenca del Plata in Zuid-Amerika, een van de grootste maar tegelijk meest vervuilde rivierbekkens ter wereld, is redding op komst. De vijf betrokken regeringen gaan nauwer samenwerken om de biodiversiteit van het bekken te bewaren.

zondag 20 november 2011 16:35
Spread the love

Het plan om het hele Platabekken duurzaam te beheren heeft een nieuw elan gevonden dankzij de steun van de presidenten van de vijf landen, zegt Mónica Troadello, die voor Argentinië deel uitmaakt van het Intergouvernementele Coördinatiecomité van het Platabekken. De vijf landen zijn Argentinië, Brazilië, Bolivia, Paraguay en Uruguay.

De vijf regeringen benadrukken het belang van het rivierbekken, niet alleen vanwege het oppervlaktewater maar ook vanwege de immense grondwaterlaag Guaraní, een van de grootste waterlagen ter wereld.

Vanaf 2015

Het Intergouvernementele Coördinatiecomité bestaat al sinds 1967. Twee jaar later werd het Verdrag van het Platabekken ondertekend. Er kwam meer samenwerking, onder meer voor infrastructuurwerken, maar dat leidde niet tot meer aandacht voor het milieu. Nadien nam de samenwerking af en verminderden ook de middelen van het coördinatiecomité, zegt Troadello.

De vijf landen zijn de laatste jaren weer een versnelling hoger geschakeld. “Het laatste anderhalve jaar zitten de landen zo sterk op dezelfde golflengte dat het werk uitzonderlijk goed vooruitgaat”, zegt Troadello.

Er wordt momenteel een diagnose gesteld van de belangrijkste problemen van het bekken. Dat moet leiden tot concrete werkstrategieën voor het gemeenschappelijke, integrale beheer van het bekken vanaf 2015.

Honderd miljoen mensen

Het Platabekken strekt zich uit over 3,1 miljoen vierkante kilometer. Het is een van de vijf grootste rivierbekkens ter wereld. Na het Amazonebekken is het Platabekken het grootste bekken van Zuid-Amerika. De regio’s die door het bekken bediend worden, zijn wel veel dichter bevolkt en tellen veel meer productie dan het Amazonegebied.

Het Cuenca del Plata voorziet honderd miljoen mensen van water, onder meer de metropolen Asunción, Buenos Aires, Brasilia, Montevideo en São Paulo.

Het bekken ontstaat in de Pantanal in Brazilië. De Río de la Plata doet Argentinië en Uruguay aan en mondt uit in de Atlantische Oceaan. Tot het bekken behoren de rivieren Paraná, Paraguay en Uruguay met hun bijrivieren, en 150 reservoirs, waarvan drie voor grote waterkrachtcomplexen dienen.

Gran Chaco en Pantanal

In het Platabekken bevinden zich ecosystemen met zeer grote biodiversiteit, zoals de Gran Chaco, het op een na grootste bosgebied in Zuid-Amerika (dat zich uitstrekt over Argentinië, Paraguay, Bolivia en Brazilië) en de Braziliaanse Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld.

Het Wereldnatuurfonds (WWF) noemt het Platabekken bij de drie meest bedreigde rivierbekkens ter wereld. De belangrijkste bedreigingen voor het Platabekken zijn de klimaatwijziging, de waterschaarste, de ontbossing, de overbevissing en de vervuiling door landbouwchemicaliën.

“Dit bekken maakt een van de grootste productiestijgingen ter wereld mee”, zegt Jorge Cappato van de Argentijnse milieuorganisatie Fundación Proteger.

take down
the paywall
steun ons nu!