Italië, Berlusconi, Mario Monti, Peiling -

Mario Monti is held van Italië

zondag 20 november 2011 18:03
Spread the love

Uit een recente peiling door Demos & Pi is gebleken dat Mario Monti het vertrouwen krijgt van maar liefst 84% van de Italiaanse bevolking. De Italianen vinden het kabinet van technocraten een uitzondering op de democratie, maar vinden het mogelijk dat Monti aanblijft tot 2013. De peiling deed ook onderzoek naar het kiesgedrag van de Italianen kort na het ontslag van Berlusconi. Berlusconi’s partij, de Popolo della Libertà (Pdl), verliest bijna 2% in vergelijking met de peiling in oktober.

Super, Mario!

Enkele weken voor het ontslag van Berlusconi, had slechts 20% van de Italianen nog vertrouwen in de Italiaanse regering. Toen de vertrouwensstemming voor de regering-Monti bezig was in het parlement, was het vertrouwen gestegen tot bijna 80%. Monti zelf kreeg van 84% van de Italianen het vertrouwen, in vergelijking met Berlusconi die voor zijn ontslag de steun kreeg van nog maar 22% van de bevolking. Het vertrouwen in een Italiaanse regering of in een Eerste Minister was de laatste vijf jaar nog nooit zo groot.

Regering-Monti kan het aan

Acht op de tien Italianen vinden dat de regering-Monti moet aanblijven tot het einde van de legislatuur in 2013. Zeven op de tien Italianen vinden dat de regering ook werk moet maken van institutionele hervormingen en dat ze niet enkel moet besparen. De keuze van Monti voor een regering die enkel bestaat uit technocraten kan de goedkeuring wegdragen van 79% van de Italianen en 64% vindt dat de regering-Monti boven elke partijpolitiek staat. De meerderheid van de Italiaanse respondenten (85%) gelooft in de slaagkansen van Super Mario. De Italianen lijken zich ook geen zorgen te maken over een mogelijke inbreuk op de democratie, want 66% zegt de overgangsregering te tolereren omdat de omstandigheden zich ertoe lenen.

Exit van Berlusconi

Ook de houding van de Italianen ten opzichte van Berlusconi en diens partij is veranderd. 72% denkt dat zijn politieke carrière bijna of helemaal ten einde is. Opvallend is wel dat Il Cavaliere in oktober het vertrouwen kreeg van maar 22% van de Italianen, terwijl dat nu gestegen is tot 28%, ondanks de mening dat hij politiek uitgespeeld is. Indien er nu verkiezingen zouden komen, zou de Pdl bijna 2% verliezen. Ook de Lega Nord zou stemmen verliezen. De meeste andere partijen gaan er lichtjes op vooruit.

Is vertrouwen garantie voor succes?

Is het enorme vertrouwen van de Italianen in Monti een zegen voor diens regering? Niet per se. Een hoge mate van vertrouwen brengt enkele risico’s met zich mee. De verwachtingen zijn hoog, maar de Italianen zijn ongeduldig. Het moet dus snel gaan, maar de taken die de regering-Monti heeft klaarliggen, zullen tijd vergen. Bovendien zullen de ingrepen een zekere sociale tol met zich meebrengen en het valt af te wachten hoeveel de bevolking bereid is te aanvaarden. Een consensus van 80% heeft ook als gevolg dat een daling tot bijvoorbeeld 70% meteen een grote klap lijkt en dat kan leiden tot een psychologisch sneeuwbaleffect. Deze technische regering hangt ook nog altijd af van de steun van het parlement. Eens dat parlement zijn vertrouwen intrekt, staat Italië opnieuw nergens. Bovendien betekent de regering-Monti het einde van de “Seconda Repubblica” (Tweede Republiek), maar deze regering luidt absoluut geen nieuw tijdperk in. Daarom noemen de Italianen deze periode ook de “Repubblica Indistinta” (de Onbepaalde Republiek).

De consensus onder de Italiaanse bevolking is alvast een goed en hoopgevend begin voor Mario Monti, maar met dat hoge vertrouwen komen ook grote verplichtingen. De 80% is een mooie beginscore, maar betekent allerminst dat Super Mario het spel rustig kan uitspelen.

take down
the paywall
steun ons nu!