Verslag, Nieuws, Europa, Economie, Financiële crisis, Tobintaks, Speculatie, Europese Centrale Bank, Nicolas Sarkozy, Oli Rehn, Bondskanselier Angela Merkel -

Wist je dat? De crisis wordt uitgelokt en aangewakkerd, terwijl de speculanten meer risico’s nemen dan ooit

Wist je dat? De crisis wordt uitgelokt en aangewakkerd, terwijl de speculanten meer risico’s nemen dan ooit.

vrijdag 18 november 2011 13:10
Spread the love

Wist je dat

  • De Europese Centrale Bank met opzet niet is tussenbeide gekomen bij Italië, om het land en zijn bevolking met de rug tegen de muur te zetten en zo een drastisch besparingsplan te doen slikken? “Een schuldverlichting [d.m.v. Eurobonds] zou elke druk om te hervormen in de landen met schulden onmiddellijk wegnemen”, aldus Rösler, Duits minister van Economie i.v.m. de Italiaanse toestand. Door deze chantagepolitiek heeft de langetermijnrente een drempel bereikt waardoor Italië wellicht zelf zijn schulden niet meer zal kunnen afbetalen.[1]
  • Meer algemeen de crisis als hefboom wordt gebruikt om de weerstand bij de Europese bevolking te breken? “Crisissen bieden ook interessante mogelijkheden. We kunnen dingen gedaan krijgen die we niet zouden kunnen doen zonder een crisis”, dixit Wolfgang Schäuble, alweer een Duits minister, deze keer van Financiën. Men kan zich afvragen of de liberalen bij ons niet met opzet de onderhandelingen rekken om hetzelfde effect te krijgen.[2]
  • De Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken (Rehn) nu al verregaande bevoegdheden heeft gekregen om zich te moeien met de begroting van nationale overheden en die zo nodig ‘over te nemen’? Binnenkort hebben we geen Di Rupo meer nodig.[3] 
  • De steun bij de Europese bevolking helemaal wegebt? Begin november konden Merkel en Sarkozy nog slechts rekenen op respectievelijk 31 en 35 procent steun van hun bevolking. Bij Papandreou en Berlusconi was dat gedaald tot respectievelijk 23 en 22 procent. In Griekenland kunnen de communisten vandaag rekenen op 25 procent. En op de vraag welk effect de euro heeft op hun economie antwoorden 59 procent van de Fransen dat dit negatief is, net als 62 procent van de Italianen en 66 procent van de Spanjaarden. In Duitsland vindt 46 procent dit negatief t.o.v. 26 procent positief.[4]
  • Twee derde van de Nederlanders de Grieken uit de eurozone willen stoten? Alle Menschen werden Brüder… [5]
  • Dat Letland ons een voorproefje geeft van wat de crisis eigenlijk zou kunnen betekenen? Dat land was het eerste dat door de kredietcrisis werd getroffen. Het daaropvolgend bezuinigingsprogramma was verwoestend. De economie kromp met 25 procent. De werkloosheid steeg van 7 procent tot 21 procent, de jeugdwerkloosheid klom tot 28 procent. De ambtenaren zagen hun loon dalen met 30 procent en de armoede steeg van 14 procent naar 20 procent. Tussen 2000 en 2012 zal de bevolking naar schatting met een zesde gedaald zijn (door emigratie).[6]
  • Door de kredietcrisis er wereldwijd al 64 miljoen mensen – zoveel als er in Frankrijk wonen – in de extreme armoede heeft geduwd? En dat een Tobintaks en taksen op derivaten, tot 250 miljard dollar zouden kunnen opbrengen? Dat is meer dan het dubbele van de jaarlijkse officiële ontwikkelingshulp.[7]
  • De ‘schaduwbanken’ nu nog groter zijn geworden dan vóór de crisis en volop speculeren? Het gaat o.a. om investeringsbanken, hefboomfondsen en verzekeringsfondsen. Ze beschikken zelf niet over deposito’s, maar treden wel op als bankier. Momenteel zijn hun bankiersactiviteiten half zo groot geworden als die van de banken zelf.[8]
  • Dergelijke financiële groepen in de huidige crisis een uitstekende kans zien om koopjes te doen en daarbij met geleend kapitaal delen van banken opslokken, die zelf al tot hun oren in de schulden zitten…? Occupy de banks en het hele financiële wezen. Het wordt dringend.[9]

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Bronnen

[1] ‘ECB eased bond purchases despite Italy turmoil’, 15 november 2011, http://my.news.yahoo.com/ecb-eased-bond-purchases-despite-italy-turmoil-145701289.htmlFinancial Times, 8 november 2011, p. 2 & Financial Times, 9 november 2011, p. 2. ‘Eine Vergemeinschaftung der Schulden würde jeglichen Reformdruck in den Schuldenländern sofort schwinden lassen’, sagte Rösler nach einem Gespräch mit Finanzminister. http://www.zeit.de/wirtschaft/2011-09/euro-bonds-italien-roesler.

[2] “Crises are also opportunities. We can get things done we could not do without the crisis.” Wolfgang Schäuble, Duits minister van Financies, Financial Times, 31 oktober 2011, p. 2.

[3] ‘Rehn gets more powers over economy and euro’, 27 oktober 2011, http://www.europeanvoice.com/article/2011/october/rehn-gets-more-powers-over-economy-and-euro/72471.aspx.

[4] Financial Times, 3 november 2011, p. 3; ‘Europe’s new technocrats not miracle-workers’, 15 november 2011,http://www.businessday.co.za/articles/Content.aspx?id=158665 ; http://www.harrisinteractive.com/vault/HI_UK_News_FT_poll_EU_03-11-11.pdf, p. 6.

[5] http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/320839/Nederlanders-hebben-weinig-vertrouwen-in-eurodeal.htm.

[6] http://sdw.ecb.europa.eu/quickview.do?SERIES_KEY=132.STS.M.LV.S.UNEH.RTT000.4.000http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=lg&v=66http://www.fes-baltic.lv/uploads/files/ebert_f_tlace.pdf, p. 15; http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/TOPICS/EXTPSIA/0,,contentMDK:22808854~pagePK:148956~piPK:216618~theSitePK:490130,00.htmlFinancial Times, 9 november 2011, p. 2.

[7] http://www.ausaid.gov.au/makediff/gec.cfmhttp://siteresources.worldbank.org/EXTPREMNET/Resources/TDAT_Book.pdf, p. 261;Financial Times, 24/5 september 2011, p. 3.

[8] Financial Times, 28 oktober 2011, p. 2.

[9] Een goed voorbeeld is de verzekeringsgroep Axa. Chabanon, hoofd van de operational risk management groep van Axa: “In Axa we have the willingness to have a comprehensive enterprise risk management framework, and this obviously includes a solid risk culture and an advanced operational risk management model. (…) We want to develop a strong risk culture in Axa, and leveraging our operational risk framework appears to be a powerful tool to achieve this.”http://www.risk.net/operational-risk-and-regulation/feature/2098450/solvency-ii-spurs-op-risk-overhaul-axaFinancial Times, 15 november 2011, p. 1.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!