Nieuws, Filipijnen -

Ex-presidente van de Filipijnen gearresteerd

In de Filipijnen is vrijdag de vroegere presidente Gloria Macapagal-Arroyo gearresteerd op verdenking van verkiezingsfraude. Het is de tweede ex-president die achter de tralies vliegt. Ook haar voorganger, Joseph Estrada, onderging hetzelfde lot.

vrijdag 18 november 2011 19:21
Spread the love

Arroyo kwam aan de macht in 2001 toen Estrada van de macht verdreven werd. In 2004 en 2007 werd ze herverkozen als president. Dat ging telkens gepaard met flagrante verkiezingsfraude. In 2010 was ze niet meer herverkiesbaar als presidente. Ze gaf de fakkel door aan Benigno Aquino maar werd zelf wel verkozen in het parlement.

Intussen zijn er aanwijzingen aan het licht gekomen over massale fraude bij de verkiezingen van 2007. Arroyo zou een samenzwering hebben opgezet om haar overwinning te verzekeren. Eén van de medebeklaagden is overigens ook betrokken bij het Ampatuan bloedbad in de verkiezingsstrijd van 2009, waarbij 52 mensen omkwamen.

Intal heeft gedurende de hele ambtstermijn van Arroyo geprotesteerd tegen de corruptie en de fraude van de presidente. We zijn blij dat er nu een kans is om de waarheid aan het licht te brengen. Tegelijkertijd wijst dit erop hoezeer het Filipijnse politiek systeem verziekt is en hoezeer onze solidariteit met de Filipijnse sociale bewegingen relevant blijft.

Mensenrechtenschendingen waren tijdens Arroyo en ook nu nog massaal op de Filipijnen. Zij die het corrupte Filipijnse systeem aanklagen, verdwijnen of worden koelbloedig vermoord. Daarom voert intal in kader van de campagne Stop the Killings actie op zaterdag 10 december, Internationale Mensenrechtendag.

Afspraak om 15 uur op het Flageyplein voor een optocht naar het Europees parlement. We hebben het bezoek van Carlos Zarate, advocaat van de slachtoffers van het Ampatuan-bloedbad.

Wim De Ceukelaire

Wim De Ceukelaire is actief bij www.stopthekillings.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!