Vrijheidsfestival 2011: Een zoektocht naar utopieën

donderdag 17 november 2011 12:09
Spread the love

Het Vrijheidsfestival wordt een jaarlijkse afspraak in Brussel. Zoals elk jaar in Théâtre Nationale, maar dit jaar ook in samenwerking met de buren aan de overkant, KVS. Het festival vertrekt altijd vanuit een thema. Dit jaar is dat thema ‘Waanbeelden en mythes’, die de ronde doen in ons dagelijks leven zonder dat ze in vraag gesteld worden.

‘Het Festival 2011 tracht deze eigentijdse mythes af te bakenen, te ontleden en er hun sociale en politieke functies van te doorgronden.’, luidt de doelstelling van Vrijheidsfestival. Geen kleine opgave en dit willen ze realiseren via muziek, dans, theater, debat en film. Een veelzijdige benadering met bekende en minder bekende namen die het woord krijgen.

Ze blijven verder werken op hun elan waar de sociale en politieke discussie niet wordt geschuwd. Integendeel, we lezen op de website : “Het VRIJHEIDSFESTIVAL 2011 stelt vragen naar de principes die bij de overgang naar de moderniteit in de plaats kwamen van de mythes en roept, vanuit zijn benadering van vrij onderzoek, iedereen op om de sociale, politieke en culturele utopieën te promoten die streven naar een meer rechtvaardige wereld.”

Wat staat er op het programma tussen 17 en 26 november in het Théâtre Nationale en in de KVS? Heel veel. Er is de internationale wedstrijd voor documentaires. Cultures of Resistance, Laïcite Inch’Allah en Hymen national zijn een aantal aanraders. Je hebt het ook films die niet deelnemen aan de competitie maar die zeker de moeite waard zijn. We kijken uit naar Squat, la ville est à nous, Le printemps de Beyrouth en vele andere.

Er zijn ook veel debatten. Over verschillende thema’s die vandaag hoog op de agenda staan, gaande van democratie tot economie en rechtvaardigheid. De meerderheid van de debatten is in het Frans, maar vanaf volgend jaar zal het Vrijheidsfestival er werk van maken om ook debatten in het Nederlands en/of het Engels te programmeren.

En natuurlijk er is muziek. Want ook daarvoor staat het Vrijheidsfestival bekend. Je hebt concerten waarvoor je moeten betalen. Jammer genoeg is de prijs van de tickets voor de bekende namen redelijk hoog. Maar voor wie dat niet kan betalen zijn er ook gratis concerten van Belgische en internationale artiesten. Een aantal aanraders zijn Bernard Lavilliers, Zebda, Pablo Moses, Linton Kwesi Johnson en Balkan Beat Box.

Vorig jaar was er veel theater. ‘La fila indiana’ en ‘Becoming a man in 127 steps’ waren enkele van de uitschieters. Dit jaar staat terug theater op het programma en we zijn benieuwd. Er is Rideau!, de nieuwe voorstelling van Guy Bedos, Amarillo van Gabriel Contrera en, zeker ook een aanrader, is Scheisseimer van en met Koenraad Tinel.

Bleri Lleshi

Voor alle informatie:
http://festivaldeslibertes.be/index2011_3.php

Voor de besprekingen:
http://blerilleshi.wordpress.com
https://www.dewereldmorgen.be

take down
the paywall
steun ons nu!