Mercedes

AutoStar Angola is officiële verdeler van Mercedes in Angola

Opinie, Nieuws, Economie, Milieu, België, Greenpeace, Greenwashing, Mercedes-Benz, Bedrijfswagens, Brusselse Raad voor het Leefmilieu -

“CEO Mercedes liegt over bedrijfswagens”, zeggen milieuorganisaties

De uitspraak van Mark De Haes, CEO van Mercedes-Benz BeLux, in de pers woensdag, als zou een extra belasting op bedrijfswagens een negatieve impact hebben op het milieu, doet wenkbrauwen fronsen. Een knap staaltje van greenwashing, vinden milieuorganisaties.

donderdag 17 november 2011 16:15
Spread the love

Een extra belasting op bedrijfswagens zou een negatieve impact op het milieu hebben omdat veel mensen voor een tweedehandswagen kiezen als ze niet meer over een bedrijfswagen kunnen beschikken, beweert Mark De Haes, CEO van Mercedes-Benz BeLux.

Het tegendeel is waar. “Alle nieuwe auto’s die extra van de band rollen door de fiscale voordelen voor bedrijfswagens, rijden éénmaal afgeschreven als bedrijfswagen, nog lange tijd door op de nationale en internationale tweedehandsmarkt. Het is vreemd dat uitgerekend Mercedes-Benz, waarvoor herverkoopwaarde en duurzaamheid nochtans ooit klassieke verkoopsargumenten waren, er nu blijkbaar van uitgaat dat haar auto’s al na vier jaar klaar zijn voor de schroot”, zegt Jeroen Verhoeven van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (BRAL).

Doordat nieuwe bedrijfswagens gemiddeld ongeveer 10 gram meer CO2-uitstoten per km dan nieuwe wagens van privépersonen (1) (vaak gaat het om zwaardere en duurdere wagens), jaagt de instroom van bedrijfswagens de gemiddelde CO2-uitstoot en dus het verbruik van de tweedehandsmarkt de hoogte in.

“Het is een hardnekkige fabel dat bedrijfswagens ons wagenpark groener maken. Wel integendeel, ze stoten meer uit en leggen gemiddeld een pak meer kilometers af”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, scoort met een gemiddelde CO2-uitstoot van 161g CO2/km voor zijn nieuwe auto’s in 2010 (2) trouwens het slechtste van de hele Europese markt. Mercedes-Benz zou dus zwaarder getroffen worden dan andere merken door een zwaardere belasting op de CO2-uitstoot, wat de reactie van haar CEO verklaart.

Maar bedrijfswagens hebben niet alleen een negatieve impact op het klimaat. Ook de luchtkwaliteit lijdt eronder: 94 procent van de bedrijfswagens is een diesel (3), ze rijden per jaar minstens 9.000 km meer (4). Nieuwe bedrijfswagens op diesel mogen dan al zijn uitgerust met een roetfilter, maar deze blijken niet alleen inefficiënt in een verstedelijkte omgeving, ze zorgen er ook voor dat er meer stikstofdioxide (NO2) uitgestoten wordt. (5)

Nochtans, als België de Europese luchtkwaliteitsnormen voor NO2 niet haalt, hangt er ons een boete van 230 miljoen euro boven het hoofd. Bovenop de al hangende rechtszaak tegen België voor het Europees gerechtshof wegens het niet naleven van de norm voor fijn stof.

“In vergelijking met een boete van 230 miljoen euro voor het niet respecteren van de Europese luchtkwaliteitsnormen is 500 miljoen euro besparen op de bedrijfsauto’s een win-winsituatie. We winnen een betere gezondheid door een betere luchtkwaliteit, én een budget dat we nuttiger kunnen besteden dan door honderdduizenden mensen de file in te jagen”, besluiten de organisaties.

Jeroen Verhoeven en Joeri Thijs

Jeroen Verhoeven is stafmedewerker mobiliteit bij BRAL en Joeri Thijs is klimaat- en transportcampaigner bij Greenpeace.

(1) Cijfers FEBIAC http://www.febiac.be/statistiques/2010/2.G.3.b.%20%20Emissions%20moy%20de%20CO2%20voitures%20neuves%20r%C3%A9gion%20et%20propri%C3%A9taire.xls

(2) How Clean are Europe’s Cars? 2011 Edition: T&E Report  http://www.transportenvironment.org/Publications/prep_hand_out/lid/653

(3) Cijfers SD Worx, Mobimix

(4) Cijfers PROMOCO studie p80 www.belspo.be/belspo/ssd/science/projects/PROMOCO_nl.pdf  en http://www.mobilit.fgov.be/data/mobil/BrochKmSit08NL.pdf

(5) Professor Dirk Avonts van de UGent in Knack http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/te-veel-stikstofdioxide-in-antwerpen/article-4000005822084.htm

take down
the paywall
steun ons nu!