Protest aan het Witte Huis
Nieuws, Economie, VS, Canada, Golf van Mexico, Milieuorganisaties, Watmet, Nebraska, TransCanada, Keystone XL-pijplijn, Oliebevoorrading, Environmental Protection Agency (EPA) -

Protest verhindert bouw Keystone XL-pijpleiding in Nebraska

Het Canadese bedrijf TransCanada moet op zoek naar een nieuwe route voor zijn Keystone XL-pijplijn. Het wou die dwars door de ongerepte Sand Hills in de Amerikaanse staat Nebraska trekken. Onder druk van milieubewegingen heeft de VS-overheid nu beslist om de bouw uit te stellen.

woensdag 16 november 2011 13:20
Spread the love

De Keystone XL-pijplijn zou de grote broer moeten worden van Keystone 1. Deze kleinere pijplijn werd afgewerkt in 2010. Ze loopt van Canada via Noord-Dakota en Nebraska tot in Illinois. Maar nog voor haar eerste verjaardag, werden volgens Friends of the Earth al 12 lekken vastgesteld.

Net als Keystone 1 moet de nieuwe superpijplijn ruwe olie vanuit Canada door de VS pompen. Keystone XL zou zuidwaarts door verschillende dichtbevolkte staten lopen. En na 2.700 kilometer aankomen in Texas. Aan de Golf van Mexico zou de ruwe olie ontgonnen worden, klaar voor transport naar de rest van de VS en Europa.

Milieubewegingen waren van bij het begin fel gekant tegen de plannen. Eerdere lekken bij gelijkaardige leidingen waren heel moeilijk op te ruimen. Bovendien wordt de ruwe olie gewonnen uit teerzand. Dit is een complex en bijzonder vervuilend proces. Toch investeren oliemaatschappijen hier steeds vaker in. Want zowel op zee als op land, raken de gemakkelijk te ontginnen oliebronnen stilaan leeg.

Dit project is economisch van groot strategisch belang. Het land met ‘s werelds grootste oliedorst wil niet afhankelijk blijven van buitenlandse olie uit het instabiele Midden-Oosten of Venezuela. TransCanada en de werknemersorganisaties tapten uit het klassieke economische vaatje om hun plannen door te duwen.

De aanleg van de leiding zou zorgen voor meer dan 1000 jobs. En de verbinding met de Golf van Mexico, zou de nauwe samenwerking tussen de VS en Canada op gebied van energie verstevigen. Het totale kostenplaatje werd geraamd op een slordige 7 miljard dollar (4,8 miljard euro).

Door de verpletterende economische druk bleef het Environmental Protection Agency (EPA) lange tijd doof voor de bezwaren van landeigenaars en milieubewegingen. Tot journalisten als Bill McKibben en ecologische grassrootsbewegingen zoals 350.org tegen de plannen actie begonnen te voeren. Dankzij hen werd de publieke opinie zich stilaan bewust van de mogelijk desastreuze gevolgen.

Het project kwam zelfs internationaal onder vuur te liggen. En leidde tot een golf van protest, waaronder online petities met meer dan 600.000 handtekeningen en protestacties in Washington. Dit overtuigde president Barack Obama en EPA-voorzitter Lisa Jackson om de bouw van de pijplijn uit te stellen tot 2013. Tegen die datum moet TransCanada een volledig milieueffectenrapport kunnen voorleggen.

Vraag is of het pijpleidingbedrijf die moeite wel zal doen. De Canadese eerste minister Stephen Harper kondigde al aan dat dit uitstel een serieuze streep door zijn rekening is. Hij beweert zelfs dat zijn land overweegt zijn economische afhanklijkheid van de VS te herzien. En meer banden aan te gaan met Azië om grondstoffen en energie te exporteren.

take down
the paywall
steun ons nu!