Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Stampmedia, Homoseksualiteit, Antwerpen, Kortfilm, Sven Spur, Lukas Bulteel -

Jong filmgeweld presenteert ‘Nicht’

ANTWERPEN - Op vrijdag 11 november 2011 ging de kortfilm 'Nicht' van Sven Spur in première in Antwerpen. De film gaat over het aanvaarden van homoseksualiteit, opgroeiende jongeren en moeilijkheden die daarbij komen kijken. De kortfilm werd gemaakt door jongeren met steun van Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad.

woensdag 16 november 2011 16:05
Spread the love

Het begon allemaal in maart 2010 toen Sven Spur op zoek ging naar een cast en crew om zijn droom waar te maken. De jonge maker kreeg geld van de stad Antwerpen om zijn project te realiseren. Begin juni gingen de cast en crew, bestaande uit jongeren, aan de slag.

Uit de kast

De film begint met enkele confronterende beelden over jongeren die homoseksualiteit bespotten. Het thema is gezet: de moeilijkheid om als homo uit de kast te komen. ‘Nicht’ gaat niet alleen over Tom die problemen heeft met zijn geaardheid, maar de film behandelt ook andere taboes zoals: groepsdruk en de relatie tussen ouders en kind.

Sven Spur: “Ik had nooit de intentie om een gerichte boodschap mee te geven aan andere jongeren, maar veeleer om bij hen een knop om te draaien en als het ware te zeggen dat homoseksualiteit kan en moet worden aanvaard.”

Jong talent

Ondanks de overtuigende acteerprestaties zijn deze jongeren geen professionele acteurs. Lukas Bulteel, die de rol van Tom vertolkt, studeert humane wetenschappen en speelt toneel in zijn vrije tijd. Concrete toekomstplannen heeft hij nog niet, maar hij wil vast en zeker een carrière als acteur uitbouwen.

“Mijn vrienden en familie namen het meestal goed op, maar op school werden er soms wel flauwe grapjes gemaakt over het project. Als je tien keer dezelfde grap hoort, ben je die toch wel kotsbeu”, zegt Bulteel.

De première

Enkele maanden na de opnames staan cast en crew te popelen om hun harde werk te delen met het publiek. Voor de vertoning staat Sven Spur, regisseur en producent van ‘Nicht’, het publiek dapper, maar nerveus te woord.

Hij vertelt over de vermoeiende en frustrerende draaidagen, die ook de zonnigste dagen van zijn leven waren. Na de vertoning krijgt het publiek nog enkele bloopers en foto’s te zien, die genomen zijn tijdens de opnames. Die schetsen de gezellige sfeer die op de filmset heerste.

Afscheid nemen bestaat niet

Na de vertoning kunnen we de makers aan de tand te voelen. Spur vertelt over de eerste ontmoetingen en hoe cruciaal deze zijn geweest voor de ontspannen en vriendschappelijke sfeer tussen de acteurs. “Lang leve de socialenetwerksite Facebook”, lachen ze. “Op het scherm merk je dat wij geen vreemden zijn voor elkaar, maar hechte vrienden”, vertelt Lukas Bulteel.

De jonge acteurs babbelen enthousiast over hun eerste ervaring met filmmaken. “Jezelf voor de eerste keer op groot scherm zien, is vooral gênant en grappig”, vertelt Danny Bouman, die de rol van Arne vertolkt.

Nu alles achter de rug is, blikken cast en crew terug op deze unieke trip. “Ik zit met een dubbel gevoel”, zegt Spur. “Enerzijds ga ik iedereen missen, want we zijn ondertussen hechte vrienden geworden. Anderzijds brachten de opnames ook zeer veel stress en frustratie met zich mee en die ga ik uiteraard niet missen.” Bulteel is tevreden: “Ik heb heel veel bijgeleerd, en ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken.”

© 2011 – StampMedia – Tekst: Pauline Eeckhout, foto: Nicola Buydens

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!