Verslag, Nieuws, Occupy Wall Street -

Occupy Wall Street wordt ontruimd

De politie van New York ontruimt momenteel het kamp van Occupy Wall Street. De ontruiming gebeurt twee dagen voor een nieuwe grote actie waarmee de bezetters twee maanden Occupy Wall Street wilden vieren.

dinsdag 15 november 2011 09:45
Spread the love

Rond één uur vannacht plaatselijke tijd begon de politie Zucotti Park te omsingelen. Op dat plein dat op een paar honderd meter van Wall Street ligt, sliepen 200 actievoerders. De burgemeester van New York Michael Bloomberg had kort daarvoor een tweet verstuurd: “Occupants of Zuccotti should temporarily leave and remove tents and tarps. Protesters can return after the park is cleared.”

Om twee uur begon de ontruiming. Het kampeermateriaal werd in vuilnisbakken gegooid. Ook de 5000 boeken van de volksbibliotheek moesten er aan geloven. Enkele honderden sympathisanten die naar het plein kwamen gesneld werden op afstand gehouden door de politie. Het metroverkeer naar Wall Street werd stilgelegd.

Actievoerders die het plein verlieten, proberen zich te hergroeperen bij Foley Square, enkele blokken verder. Anderen ketenden zich vast aan elkaar of aan de bomen op het plein terwijl ze ‘We shall overcome’ zingen. De politie arresteerde ook al verschillende actievoerders. Ook een journalist van The New York Times werd opgepakt. Er wordt ook traangas gebruikt.

De actievoerders hadden voor 17 november een nieuwe actie ‘Shut down Wall Street’ aangekondigd. Occupy Wall Street zou dan net twee maanden bestaan. In die korte tijd kende de beweging van de 99% een enorm succes. In heel de VS en ook in tal van andere landen werden pleinen bezet. The Washington Post berekende dat het aantal artikels in de pers over ongelijkheid met 500 procent steeg sinds 17 september.

Onder meer de krant The New Yor Post van Rupert Murdoch voerde al een tijd een smerige campagne tegen Occupy Wall Street (zie de voorpagina’s hierboven).

Op de website van Occupy Wall Street is de ontruiming live te volgen: http://occupywallst.org/article/nypd-raiding-liberty-square/
 

take down
the paywall
steun ons nu!