Verslag, Nieuws, België -

6.000 op Heizel tegen saneringsregering

Op de Heizel in Brussel zijn 6.000 militanten van de vakbonden bijeen voor een meeting over de saneringsregering die in de maak is. De vakbonden hebben zelf voorstellen voor een rechtvaardige sanering. Op 2 december volgt een grote betoging in Brussel. Als de regeringsonderhandelaars geen rekening houden met de vakbonden, komt er ook een algemene staking voor de kerstvakantie.

dinsdag 15 november 2011 11:44
Spread the love

Tientallen bussen en volle metro’s brachten dinsdagochtend 6.000 vakbondsmilitanten van ABVV, ACV en ACLVB naar Hal 12 op de Heizel. De actie is een eerste grote waarschuwing aan het adres van de regeringsonderhandelaars.

Wat tot nu toe doorsijpelt over de komende sanering, stelt de vakbonden niet gerust. “De welvaartsvastheid van de uitkeringen waar we jaren voor gestreden hebben, is al tot 60 procent beperkt. Jongeren die al de zwaarste slachtoffers van de crisis zijn, worden een tweede keer aangepakt door het hakmes te zetten in hun wachtuitkering. Langdurige werklozen worden naar armoede verwezen en wie op oudere leeftijd werkloos wordt, dreigt zijn brugpensioen te verliezen”, somt Marc Leemans, nationaal secretaris van het ACV de gevaren op.

Ook de automatische indexering ligt onder vuur. Marc Leemans: “Niet de index is nochtans het probleem, wel de inflatie en de hoge energieprijzen. Een indexaanpassing repareert alleen een reeds opgelopen verlies aan koopkracht. Index is geen opslag. Je wordt er niet rijker door. Je blijft hoogstens even arm.”

Leemans heeft geen goed woord voor de onderhandelaars. “Dat de liberale partijen dat trachten door te drukken, verbaast ons niet. Dat andere partijen daarin zo ver meegaan is zonder meer stuitend. Wie verdedigt nog de werknemers? Wie verdedigt de sociale uitkeringen?”, aldus Marc Leemans.

“Ze weigeren gewoon een toekomstproject te maken. Dat is triest en ook onaanvaardbaar”, zegt Jan Vercamst van de liberale vakbond ACLVB.

Het stoort de vakbonden dat de aanstokers van de crisis de dans ontspringen. “De overheidsschuld is met 15 procent gestegen. Men moest de banken redden en dat moeten we nog altijd. Door de crisis stegen de uitgaven voor sociale uitkeringen en daalden de inkomsten. Dat zadelde ons met een tekort op, niet de hoogte van de uitkeringen”, zegt Anne Demelenne, algemeen secretaris van het ABVV. 

De vakbonden hebben zelf een reeks voorstellen klaar. Ze willen de fiscale cadeaus voor bedrijven aanpakken en de notionele interestaftrek inperken: 4 miljard euro. Een belasting op kapitaalinkomsten: 3 miljard euro. Opvoeren van de strijd tegen fiscale fraude: 4 miljard euro. “Voila, u hebt uw 11 miljard al zonder aan de werknemers of de sociale uitkeringen te raken”, aldus Anne Demelenne.

De samenkomst op de Heizel is maar een eerste waarschuwing. “Omdat jullie het niet zouden vergeten, gaan we dat op 2 december nog eens herhalen, met veel meer mensen, zij aan zij”, zegt Marc Leemans.

“Als er niet geluisterd wordt, gaan we door en zal de maand december zeer warm worden. We sluiten een algemene staking niet uit”, waarschuwt Anne Demelenne.

take down
the paywall
steun ons nu!