Foto's: Facebookgroep - Occupy Amsterdam
Nieuws, Europa, Samenleving, Nederland, Amsterdam -

Occupy Amsterdam houdt stand

AMSTERDAM - Het Occupy-kamp in Amsterdam houdt vol onder impuls van een vastberaden kern activisten. De tentjes zullen waarschijnlijk nog wel een tijdje blijven staan. Vraag is waar de beweging nu naartoe wilt.

maandag 14 november 2011 14:35
Spread the love

Het is weeral een maand geleden dat de protesten tegen de uitwassen van het kapitalisme de Lage Landen bereikten. In België was er de protestmars van de ‘indignados’ door Brussel en de G1000, bij onze noorderburen verschenen iglotentjes op het Beursplein en doopte de beweging zich ‘Occupy Amsterdam’ in navolging van Occupy Wall Street.

De bezetters trotseerden afgelopen zondag nog altijd de dalende temperaturen en de blijvende dreiging van een verplichte evacuatie. Het grootste deel van de tentbewoners zijn doorgewinterde activisten, aangevuld met bezoekers die even een kijkje komen nemen of hun steun komen betuigen.

De echte bezetting is dan wel in handen van een beperkte groep, het potentieel van de beweging lijkt veel groter, net omdat de spreekwoordelijke ’99 procent’ van de bevolking wordt aangesproken.

Veel voorbijgangers in Amsterdam lijken ook wel een milde sympathie te hebben voor de beweging. Om de mistoestanden in de financiële wereld aan te klagen, hoef je geen linkse rakker te zijn. Elke ‘Henk en Ingrid’ voelt aan dat daar iets aan moet worden gedaan.

“Nou, maar wat dan?” Dat is natuurlijk de logische volgende vraag en daar lijken de activisten op het Beursplein momenteel ook nog geen antwoord op te hebben.

De belangrijkste boodschap binnen de beweging blijft de verklaring van Occupy Wall Street van 29 september. Hierin roept de Amerikaanse tak van de beweging de wereldbevolking op om hun ongenoegen over onbestrafte kapitalistische hebzucht te laten blijken en over te gaan tot bezettingen in navolging van de Egyptenaren en de Spanjaarden.

Dat is ondertussen dus gelukt in Amsterdam. Het ongenoegen is geuit en gecommuniceerd via de media.

Vraag is of Occupy in Nederland voor een volgende fase in de protesten zal wachten op een signaal van elders of een eigen oplossing zal bedenken.

Eén uitweg uit de huidige impasse is een stapje verder gaan dan de anonieme, louter symbolische beweging zoals ze momenteel bestaat. Woordvoerders aanstellen en concrete eisen formuleren, zouden dan de logische volgende stappen zijn. Maar voorlopig zijn er evenveel activisten op het Beursplein als meningen over de te volgen strategie.

In de volgende dagen reikt Occupy in Amsterdam alvast de hand naar de rest van de bevolking. Door in het kamp allerlei workshops, toespraken en concerten te organiseren, probeert de beweging zoveel mogelijk Nederlanders concreet te betrekken bij de protestbeweging.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!