Nieuws, De week in muziek -

Luisterpost: De week in muziek 14.11.11

Muzieknieuws met optredens op Occupy Londen, de terugkeer van de Rolling Stones en Black Sabbath, tegenstand tegen de verkoop van EMI en nieuwe platen van Atlas Sound, Cape Coast Radio, Dakota Suite, David Lynch, Oneohtrix Point Never, Laura Veirs en verder een heel reeks concertaankondigingen waaronder Lambchop, Kurt Vile en The Men.

zondag 13 november 2011 23:48
Spread the love

We weten nu ook

Dat de organisatie van onafhankelijke platenlabels IMPALA tegen de overname van EMI door Universal en Sony is. Mochten de deals doorgaan, dan zou het oude duopolie van de twee giganten terugkeren, aldus IMPALA.

Dat Billy Bragg, Rage Against the Machine gitarist Tom Morello en Chumbawamba aan St Paul’s voor Occupy Londen speelden.

Dat een nieuwe studioplaat van Sigur Ros op komst is.

Dat Radiohead op tournee gaat in 2012.

Dat de Rolling Stones een repetitie samen plannen , ze hebben in geen vier jaar nog samen gespeeld

dat Black Sabbath (groep van Ozzy Osbourne, bekend van ‘Paranoid’) weer samenkomt en een nieuwe plaat opneemt in een productie van Rick Rubin (inderdaad, de man achter de ‘American’-platen van Johnny Cash).

Dat de Amerikaanse zanger Mark Lanegan (Screaming Trees, Queens Of The Stone Age, Gutter Twins, Isobel Campbell…) op zeven februari een nieuwe plaat uitbrengt en die op 3/2 al voorstelt in de Antwerpse Trix. Het is zijn eerste soloplaat sinds 2004.

Dat wie nieuwsgierig is naar de nieuwste muziek (en ze meteen ook wil horen) eens een kijkje op We Are Hunted moet nemen.

Nu uit:

Atlas Sound – Parallax
De voorman van Deerhunter, Bradford Cox, levert een excellente plaat af waarop moderne muziek toch uiterst vertrouwd klinkt.

Cape Coast Radio – Cape Coast Radio
Fijne Belgische indiepop die over de grenzen kijkt. Brein achter de band is Nick Berkvens (ex-Transit). Opgenomen en geschreven samen met Wouter en Lode Vlaeminck (tomàn). Live spelen er leden van Isbells, Sleepingdog en Marble Sounds mee.

Dakota Suite And Quentin Sirjacq – The Side Of Her Inexhaustible Heart
Vorig jaar was er al het schitterende ‘Vallisa’ (waaraan ook cellist David Darling meedeed). Alles baadt in een sublieme neo-klassieke sfeer. Referentiepunten aangehaald door Dakota Suite’s Chris Hooson zijn Arvo Part en Bill Evans onder het motto: niets spelen dat niet echt nodig is.

Brian Eno – Panic of Looking
Voortzetting van Eno’s samenwerking met dichter Rick Holland na de eerder dit jaar verschenen Drums Between The Bells. Deze keer een EP met zes songs.

Goldmund – All Will Prosper
Pianist Keith Kenniff – alias Goldmund – zat eerder dit jaar achter de fijne For Nihon-compilatie. All Will Prosper bevat 14 songs uit de tijd van de Amerikaanse burgeroorlog. De opnamen hadden in diverse huizen en studio’s plaats en Kenniff laat alle bijgeluiden van de piano en de andere instrumenten in de opname toe. Apart.

David LynchCrazy Clown Time
Even intrigerend en excentriek als zijn films.

Oneohtrix Point Never – Replica
‘Returnal’ zorgde ervoor dat Oneohtrix Point Never ook in breder kringen bekend werd. En ‘Replica’ is het soort plaat dat zowel de oude garde als een stel nieuwkomers zal bekoren. Daniel Lopatin blijft dan ook van de spannendste elektronische muziek maken die we kennen. Alleen minder obscuur dan voorheen.

Cass McCombs – Humor Risk
Tweede plaat van de Amerikaanse singer-songwriter dit jaar en voor ons de betere. Ritmischer, opener en vol knappe teksten.

R.E.M. – Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage, 1982 – 2011
De laatste van de mannen uit Memphis. Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage, 1982 – 2011 is een dubbele verzamel-LP met 40 nummers die de hele geschiedenis van de groep beslaan (van 1982 tot 2011). Bonus: de drie laatste songs die ze opnamen deze zomer, daaronder de nieuwe single ‘We All Go Back To Where We Belong’.

Sigur Ros – Inni
Live Dubbel-cd met DVD en niet echt het beste wat we van Sigur Ros kennen. Met één onuitgegeven studiotrack ‘Luppulagio’ .

Tracy Thorn – Extended Plays 2010-2011
Remixes en b-kantjes die bij de vorig jaar verschenen Love And Its Opposite van de Everything But The Girl-zangeres horen.

Laura Veirs – Tumble Bee
Een half uur subtiele kinderliedjes met gratis papieren mobieltje om boven een kinderbedje te hangen.

Nieuwe concerten:

Een van de fijnste rockverrassingen dit jaar is Leaving Home van het New Yorkse gezelschap The Men. Denk aan postpunk meets Hüsker Dü met flink wat experiment. Ze komen op 18 januari optreden in De Kreun in Kortrijk.

Singer-songwriter Liz Green speelt op donderdag 26 januari in de Botanique.

Nog een maker van een van de betere platen van het jaar is Kurt Vile & the Violators. Hij treedt op donderdag 23 februari in de Brusselse Botanique op.

En in die zelfde Botanique zien we ook de terugkeer van het machtige Amerikaanse gezelschap Lambchop op vrijdag 9 maart 2012.

De Amerikaanse zanger en violist Andrew Bird heeft de nieuwe soundtrack ‘Norman’ uit en op donderdag 8 maart speelt hij in het Koninklijk Circus.

Tien dagen later staat zangeres Heather Nova in Vooruit in Gent.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!