Congolezen sceptisch over vrede en veiligheid
Verslag, Nieuws, Wereld, Afrika, Congo -

Congolezen sceptisch over vrede en veiligheid

KIKWIT — De elf kandidaten voor de presidentsverkiezingen in de Democratische Republiek Congo eind deze maand, beloven allemaal vrede en veiligheid voor het land. Beloften die door Congolese kiezers met scepsis worden ontvangen.

zondag 13 november 2011 13:25
Spread the love

“Het is onze ambitie om het land te voorzien van 150.000 soldaten en 200.000 politieagenten, goedopgeleide mensen, om grotere stabiliteit en openbare veiligheid te bereiken”, zei premier Adolphe Muzito onlangs bij de presentatie van het campagneplatform van de Presidentiële Meerderheid, de groep die campagne voert voor een nieuwe termijn van de zittende president Joseph Kabila.

Muzito denkt dat hervormingen van het leger, de politie en de veiligheidsdiensten die al gaande zijn, stappen op het juiste pad zijn. Een goede beloning voor militairen en politieagenten en hervorming van de staf, zal volgens hem bijdragen aan een sterk leger en een sterke nationale politie.

Het Congolese leger kent veel slecht getrainde militairen, meestal voormalige leden van gewapende groepen. Opleiding, en in sommige gevallen ontslag van ongeschikte militairen, is een belangrijke taak voor de regering.

Verkrachtingen

Onveiligheid is intussen nog steeds een groot probleem, vooral in het oosten van het land. Leden van het nationale leger en strijders van rebellengroepen zijn betrokken bij moorden, verkrachtingen en het terroriseren van de bevolking.

In de Nationale Strategie voor de Strijd tegen Gendergeweld, een document dat in 2010 werd gepubliceerd door het Ministerie voor Gender, Gezin en Kinderen, staat dat naar schatting zes miljoen mensen vermoord zijn of ontheemd zijn geraakt door de oorlogen in Congo. De meeste slachtoffers zijn gevallen onder vrouwen en kinderen.

“Het groeiende aantal aanvallen van gewapende mannen op burgers heeft tienduizenden mensen in de oostelijke provincies Noord en Zuid-Kivu op de vlucht gejaagd,” schrijft het Internationale Rode Kruis op zijn website.

Uit een recente onafhankelijke studie van het Rode Kruis blijkt dat 76 procent van de bevolking in Congo op een of andere manier getroffen is door het gewapende conflict: door ontheemding, verlies van een familielid of seksueel geweld tegen een familielid of iemand in de vrienden- of kennissenkring.

Amerikaanse onderzoekers schatten op grond van onderzoek onder 3400 vrouwen, dat tussen 1,7 en 1,8 miljoen Congolese vrouwen verkracht zijn. In een artikel dat in juni werd gepubliceerd in het American Journal of Public Health, schrijven de auteurs van de studie – Amber Peterman en Tia Palermo – dat één op de vijf vrouwen daarnaast te maken heeft met seksueel geweld van de echtgenoot of partner.

Straffeloosheid

Muzito ging echter niet duidelijk in op wat Kabila gaat doen aan geweld tegen vrouwen, als hij herkozen wordt. “Door het verbeteren van de werkomstandigheden bij justitie kan het justitiesysteem de rechten van burgers beter garanderen en een einde maken aan de straffeloosheid”, zei hij.

Vital Kamerhe, presidentskandidaat van de oppositiepartij Unie voor de Congolese Natie, komt met een concreter plan. “Als wij gekozen worden, komt er een gezamenlijk internationaal hof dat de daders van verkrachting en geweld tegen vrouwen zwaar zal straffen”, zei hij. 

Kamerhe, een voormalige bondgenoot van Kabila die tussen 2006 en 2009 voorzitter was van het Congolese parlement, belooft goed betaalde, competente en niet-corrupte rechters voor het hof. Maatregelen die nodig zijn om het justitiesysteem voldoende toe te rusten om een einde te maken aan de straffeloosheid.

Demagogie

“De 150.000 militairen en 200.000 politieagenten waar Kabila toe oproept, zijn onvoldoende voor een land met 63 miljoen inwoners en een oppervlakte van ruim 2,2 miljoen vierkante kilometer”,  zegt Viviane Lengelo, voorzitter van het Netwerk  voor Vrouwen in Actie voor Geïntegreerde Ontwikkeling in Congo. Ze is echter wel voorstander van een strafhof om geweld tegen vrouwen te berechten.

De beloften van de presidentskandidaten lijken het publiek niet te overtuigen. “Eenvoudigweg demagogie”, zegt Rose Muntupanza, een boerin in Bandundu in het zuidwesten van het land. “We horen al jarenlang mooie worden, zonder concrete actie.”

“Beloften zijn maar beloften”, zegt ook Mbuta Mwashi, lid van de Unie van Mobutuïstische Democraten, een van de meer dan vierhonderd politieke partijen. “We wachten op concrete actie.”

“Veiligheid garanderen voor alle burgers in een land dat zo groot is als Congo, is niet gemakkelijk”, zegt Laurent Bwenia Muhenia, van de Afrikaanse Vereniging voor de Bescherming van Mensenrechten, een plaatselijke burgerorganisatie. De winnaar van de verkiezingen moet zijn beloften waarmaken zegt hij. “Anders zal dat niet goed vallen bij het volk, en al helemaal niet bij de vrouwen”, zegt Muhenia. 

– – – – – – – –
Auteur: Badylon Kawanda Bakiman

take down
the paywall
steun ons nu!