Nigel Williams liet zijn verhalen optekenen door Patrick De Witte.
Nieuws, Cultuur, België, Recensie, Patrick De Witte, Working class heroes, Nigel Williams, Stand-up comedy, Plunderingen londen -

Boek Nigel Williams is niet voor gevoelige zieltjes

Nigel Williams staat al decennialang op de barricades. Als fabrieksarbeider, délégué, links militant en stand-upcomedian. Sinds dit najaar legt hij de burgerij ook het vuur aan de schenen in een boek. In 'Had ik maar een vak geleerd' klaagt de komediespeler het grote geld, de xenofobie en de grote bazen aan. Een must voor iedere 'working class hero' en liefhebber van stand-upcomedy.

zaterdag 12 november 2011 18:00
Spread the love

Nigel Williams heeft het voorbije jaar voor heel wat ophef gezorgd. In de media ging hij tekeer tegen bakfietsen en alles wat alternatief is. Op het podium schopt hij tegen de schenen van de grote bazen. En hij liet in zijn publiek heel wat mensen geschokt achter vanwege de vele scheldwoorden in zijn show.

“Mijn eerste shows waren echt heel slecht!”

Als je daar allemaal tegen kan, dan kun je Williams’ boek ‘Had ik maar een vak geleerd‘ zeker lezen. Dit boek is een opsomming van verschillende verhalen die zich in het leven van de komedieschrijver hebben afgespeeld. Het verhaal begint met een Williams die zonder diploma de school verlaat, in de fabriek gaat werken en naar België verhuist.

Van het Verenigd Koninkrijk van Thatcher en Cameron laat hij geen spaan heel. Van het Belgenland evenmin. Het latent aanwezige racisme en de xenofobische houding van veel Vlamingen tegenover alles wat niet van onder de eigen kerktoren is, zijn hem een doorn in het oog.

Hij vertelt over het begin van zijn carrière als stand-up comedian in podium-café Buster in Antwerpen. Daarbij bekritiseert hij ook zichzelf: “Mijn eerste shows waren echt heel slecht!” Het Vlaams publiek vond hij, in tegenstelling tot het Britse publiek dat naar comedy gaat, nogal braaf. “Hier heb je nauwelijks last van hecklers, mensen die vanuit de zaal alles roepen om je van je stuk te brengen.”

Gal spuwen met scheldwoorden 

Even verderop neemt hij het op voor homo’s in Brussel en geeft hij zijn visie op de onlusten in Londen van afgelopen augustus. “Diegenen die het luidste klagen, waren net diegenen die het allemaal veroorzaakt hadden! In vergelijking met de plunderingen die beursspeculanten uitvoeren, zijn deze onlusten gewoon amateuristisch!”

In dit boek spuwt de man zijn gal over alles wat hem niet bevalt. Scheldwoorden, zowel in het Nederlands als in het Engels, zijn in dit boek schering en inslag. Williams kan zich dit permitteren omdat het volledig in zijn lijn ligt. Af en toe valt op dat sommige passages ook in zijn shows voorkomen.

Niet iederen zal zich kunnen vinden in dit boek. Toch is het een must voor iedere ‘working class hero’, liefhebber van stand-upcomedy en linkse activist.

“Had ik maar een vak geleerd – De Nigel op de kop” van Nigel Williams, opgetekend door Patrick De Witte, verschenen bij Uitgeverij Vrijdag. Is verkrijgbaar bij de betere boekhandel. ISBN 9 789460 011047.

take down
the paywall
steun ons nu!