Bericht uit Italië: overal indignados op straat

Bericht uit Italië: overal indignados op straat

zaterdag 12 november 2011 09:23
Spread the love

Terwijl in België het geweldige initiatief G1000 doorging lieten ook in Italië de studenten zich niet onbetuigd.

In verschillende steden werd geprotesteerd waarbij groepen studenten pleinen bezetten en ludieke acties hielden voor de hoofdzetels van grote banken of rond ministeries. Gelukkig bleef deze keer alles vreedzaam, op wat gegooi met eieren na.

In Milaan ging een flashmob door, ook in Bologna, Palermo, Venetië, Pisa en Napels richtten de initiatiefnemers zich hoofdzakelijk tegen de banken. Ook de plannen van president Napolitano om een technocratische overgangsregering in het leven te roepen kon op weinig steun rekenen. Het zou immers om een regering gaan geleid door economen, professoren en financiële experts met als ‘verborgen’ hoofdagendapunt de beurzen te sussen en de economie veilig te stellen, daar waar volgens de burgerbeweging er terecht andere hetere hangijzers zijn die aandacht verdienen, zoals uiteraard de hoge werkloosheidsgraad bij jongeren.

In Firenze kwam Herman Van Rompuy de Europese steun betuigen aan het post Berlusconi Italië maar zelfs zijn toespraak werd regelmatig onderbroken door proteserende studenten.

Ook in Rome werden pleinen en kruispunten geblokkeerd hetgeen vooral burgemeester Alemanno tegen de borst stootte, hij vond het ongeoorloofd dat zo’n kleine groep de ganse stad in chaos kon brengen en voor een waar verkeersinfarct zorgde. Hij benadrukte orders te hebben gegeven aan de politie de volgende keer hardhandiger tussen te komen, de bedoelingen van de ‘Occupy The World’-beweging zijn hem duidelijk vreemd. En tja, als Koning geld niet regeert dan wel Koning auto zeker….?

take down
the paywall
steun ons nu!