Italië, Europese Unie, Berlusconi, Napolitano, Alfano -

Wie vervangt onvervangbare Berlusconi?

donderdag 10 november 2011 19:11
Spread the love

Betekent het ontslag van Berlusconi ook het einde van zijn politieke macht? In theorie wel, maar in werkelijkheid zou dat wel eens kunnen tegenvallen. Veel zal afhangen van zijn opvolger. Momenteel circuleren er twee grote namen: Mario Monti en Angelino Alfano. Afhankelijk van de gemaakte keuze zal de nieuwe Italiaanse regering een regering zijn die daadwerkelijk kans maakt op slagen of een lightversie zijn van de huidige.

Mario Monti wordt gezien als de ultieme tegenhanger van Berlusconi. Hij zou boven elke partijpolitiek staan en heeft geen belangen in de bedrijfswereld, wat hem extra onafhankelijk maakt. Monti vergaarde internationale faam tijdens zijn termijnen als EU-commissaris, een functie waarvoor hij in 1994 door Berlusconi zelf voorgedragen werd. Hij is bovendien een voorstander van de euro, wat niet onbelangrijk is tijdens de eurocrisis. Een rasechte EU-voorstander als eerste minister in een risicoland als Italië zou wel eens een opluchting kunnen veroorzaken op de markten. “Italië is het centrum van Europa, zowel politiek als historisch. Italië mag zijn verantwoordelijkheid als medestichter van de EU niet negeren”, zei Monti onlangs in Berlijn. Hij kreeg alvast openlijk de steun van de Italiaanse president Napolitano, die hem woensdagavond benoemde tot senator voor het leven. Na die benoeming stapte Berlusconi trouwens af van zijn eerdere bezwaren en beweerde hij geen problemen te hebben met een overgangsregering onder leiding van Mario Monti. De coalitiepartner van Berlusconi’s Popolo della Libertà – de Lega Nord – gaat echter niet akkoord met de keuze van Napolitano. Indien Monti het ambt van eerste minister betrekt, dreigt de Lega met een overstap naar de oppositie.

De tweede naam – Angelino Alfano – doet ook stof opwaaien. Alfano is de voorzitter van de Popolo della Libertà (Pdl). Dankzij Berlusconi – de toenmalige partijvoorzitter en huidige eerste minister – werd hij de jongste minister van Justitie in de Italiaanse geschiedenis. Op 27 juli 2011 verliet hij dat ambt om zich te concentreren op zijn nieuwe functie: voorzitter van de Pdl, een functie die hij – opnieuw – dankzij Berlusconi kreeg. Il Cavaliere maakte er geen geheim van dat hij Alfano als zijn opvolger zag bij de volgende verkiezingen. Verkiezingen die nu wel eens sneller zouden kunnen komen dan verwacht. Alfano is zelf echter ook niet geheel onbesproken. De wet die Berlusconi immuniteit schonk voor strafvervolging, werd gestemd toen hij nog minister van Justitie was en droeg zelfs zijn naam: de wet-Alfano. Die wet werd later wel ongrondwettelijk verklaard. Indien Alfano de nieuwe eerste minister van Italië wordt, maakt Berlusconi plaats voor een nieuwe generatie, maar niet voor een nieuw beleid. Waarschijnlijk blijft Berlusconi dan achter de schermen aan de touwtjes trekken.

Na een onderhoud met Mario Monti, zal Napolitano hopelijk meer duidelijkheid kunnen geven. Alfano zegt alvast een overgangsregering onder leiding van Monti te zullen aanvaarden, ook al is hij meer voorstander van vervroegde verkiezingen in de hoop zo zelf een kans te krijgen. Voor de toekomst van het land, en die van de hele Europese Unie, lijkt Mario Monti de meest verstandige keuze. Het verleden wees echter al vaker uit dat in Italië de meest verstandige keuze het niet altijd haalt.

take down
the paywall
steun ons nu!