Verslag, Nieuws, Europa, Spaanse revolutie -

Spaanse indignados willen rekenkunde van verkiezingen saboteren

MADRID — De Spaanse indignados willen op 20 november het rekenkundige systeem van de parlementsverkiezingen saboteren. De actie moet een alternatief worden voor een boycot van die verkiezingen.

donderdag 10 november 2011 15:51
Spread the love

De protestbeweging van indignados (“verontwaardigden”), die ook als de 15M-beweging bekend staat, gaat de uitslagen van recente verkiezingen en opiniepeilingen analyseren om te bepalen welke minderheidspartij ze in elke kieskring gaat steunen. Op die manier willen ze de hegemonie van de twee grote partijen, de socialistische PSOE en de centrumrechtse PP, te doorbreken.

De meeste indignados hadden er eerst voor gepleit niet te gaan stemmen omdat ze het huidige politieke systeem in Spanje niet legitiem vinden. Maar nu stellen ze voor toch te gaan stemmen maar “op een zodanige manier dat ze de rekenkunde die hen (de traditionele partijen, nvdr) toelaat te zeggen dat hun macht legitiem is, de lucht in laten vliegen.”

De protestbeweging begon op 15 mei, een week voor de lokale verkiezingen, met een langdurige protestactie in Madrid. Het protest breidde zich uit naar andere Europese steden en ook naar de Verenigde Staten, waar het de Occupy Wall Street-beweging inspireerde.

Bij de parlementsverkiezingen gaat het vooral tussen de socialist Alfredo Pérez Rubalcaba, wiens partij sinds 2004 regeert, en Mariano Rajoy, van de Partido Popular, de partij die van 1996 tot 2003 regeerde.

– – – – – – – –
Auteur: Tito Drago

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!