Graafmachines beschadigen wortels, stam en takken van lindebomen De Keyserlei

Graafmachines beschadigen wortels, stam en takken van lindebomen De Keyserlei

donderdag 10 november 2011 16:08
Spread the love

Arbeiders begonnen vandaag met het openleggen van de De Keyserlei rond de lindebomen. Zowel wortels, stam als takken van verschillende lindebomen werden beschadigd (zie foto). De werken lagen een tijdje stil doordat een activist in de laadbak van de machine kroop, maar zijn intussen hervat. Hoewel het er niet naar uit ziet dat de kap zelf voor meteen is, gaat het specifiek om voorbereidende werken voor de kap.

De aannemer (Van Geel) beweert dat hij gewoon doet wat van hem gevraagd wordt en geen nieuwe instructies heeft gekregen w.b. de bomen. De vraag van de rechter aan de stad Antwerpen om goed bestuur toe te passen werd door het stadsbestuur, in tegenspraak met wat ze eerder beloofde, aan haar laars gelapt. De voorbereidende activiteiten van vandaag anticiperen immers op een uitspraak in het voordeel van de stad. Zonder specifieke voorzorgsmaatregelen kunnen de voorbereidende werken ook de levensvatbaarheid van de lindebomen hypothekeren.

De stad loopt blijkbaar liever het risico op dwangsommen dan dat ze de voorbereidingen voor de kap met een week zou uitstellen. Per gevelde boom werd een dwangsom van 10.000 euro geëist. En dat terwijl de kosten voor het verplanten en terug plaatsen van de huidige bomen geraamd werden op 2500 euro per boom. Dat vond de stad te duur.

Mensen van Groen! die het dossier van dichtbij opvolgen zijn ter plaatse. Zij interpelleren het kabinet van milieuschepen Lauwers over de gang van zaken.

Enkele foto’s op www.groenoord.be. En op de facebook pagina van Occupy Antwerp

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!