Latijns-Amerikaanse landen vormen front tegen honger
Verslag, Nieuws, Wereld -

Latijns-Amerikaanse landen vormen front tegen honger

SALVADOR — Parlementsleden uit Brazilië, Argentinië en acht andere landen uit Latijns-Amerika maken zich sterk voor nieuwe wetten die regeringen moeten dwingen de strijd tegen de honger op te voeren. Brazilië heeft het recht op voedsel al in zijn grondwet opgenomen, en Colombia en de Dominicaanse Republiek denken daar over na.

woensdag 9 november 2011 12:25
Spread the love

De leden van het Parlementair Front tegen de Honger, een Latijns-Amerikaans initiatief dat in 2009 werd opgestart, nemen in het Braziliaanse Salvador deel aan een driedaagse conferentie over voedselveiligheid die morgen (10 november) afloopt. Brazilië geeft de toon aan in de strijd tegen de honger. De voorbije acht jaar slaagde de regering erin de ondervoeding bij kinderen in het land met 61 procent terug te dringen dankzij een Nul Honger-programma.

Honger is politieke kwestie

“Honger is geen technisch probleem, maar een politieke kwestie; we kunnen dus wel degelijk wetgevend werk leveren”, zegt Pedro de la Cruz, een volksvertegenwoordiger uit Ecuador. Voedselschaarste is volgens hem een gevolg van niet-duurzame productie, een gebrek aan water en grond of van slecht werkende markten. “Dat zijn politieke problemen, en daarom moeten we wetten maken die het recht op voedsel affirmeren.”

Het Parlementair Front tegen de Honger probeert voedselveiligheid in alle landen van Latijns-Amerika en de Caraïben hoger op de agenda te krijgen. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) lijden in de regio 52 miljoen mensen honger. Dat hangt onder meer samen met de hoge voedselprijzen. Eten is er nu ongeveer 40 procent duurder dan vier jaar geleden.

Nationale initiatieven

In Brazilië zet onder meer een nationaal samenwerkingsverband van parlementsleden hun schouders onder de strijd tegen de honger. Samen met de Nationale Raad voor Voedselveiligheid pakken die politici nu ook andere voedingsproblemen aan, zoals het overaanbod van voedsel van lage kwaliteit en zwaarlijvigheid.

Ook in Honduras, El Salvador en Argentinië zijn er intussen parlementaire initiatieven tegen de honger van de grond gekomen. In El Salvador heeft dat al tot acht projecten geleid die de voedselzekerheid in het land moeten verbeteren. In Argentinië worden ook provincies en gemeentebesturen bij het werk betrokken. In dat land wekt onder meer de aankoop van grote oppervlaktes landbouwgrond door buitenlandse investeerders bezorgdheid. Argentinië is een grote voedselproducent, maar voert veel landbouwgewassen uit.

– – – – – – – –
Auteur: Fabiana Frayssinet

take down
the paywall
steun ons nu!