Nieuws, Digitale verkoop -

Luisterpost: verkoop digitale muziek blijft stijgen

Na rapporten in dezelfde lijn uit de VS, blijkt nu dat ook in Groot-Brittannië de digitale verkoop van muziek stevig in de lift zit. Tegelijk keren grote bands zich af van streamingdiensten als Spotify. En dat net op het moment dat deze diensten ook bij ons geïntroduceerd worden.

dinsdag 8 november 2011 10:48
Spread the love

De meest recente resultaten laten zelfs zien dat de officiële verkoop van digitale albums dit jaar reeds meer dan 21 miljoen digitale downloads heeft bereikt. Daarmee werd al het totale aantal van vorig jaar in de UK bereikt.
Het betekent ook dat legaal downloaden nu meer dan een kwart van de verkochte platen inneemt. Een toename met ruim 8 procent ten opzichte van 2010.

Adele’s record

Een van de belangrijkste factoren van dit Brits succes was de gigantische online verkoop van Adele’s 21 die tot op heden liefst 670.000 digitale exemplaren verkocht en daardoor in Groot-Brittannië de best verkochte digitale plaat aller tijden is. Wie zich afvraagt hoe lang dat ‘aller tijden’ dan wel is, kunnen we meegeven dat officiële downloadwinkels – genre iTunes – al zeven jaar actief zijn.

Streamingdiensten onder vuur

Een grote boost bij onze buren kwam er verder van de online verkoop van de nieuwste van Coldplay Mylo Xyloto die voor de helft van de digitale downloads in oktober instond. Het fysieke product zelf verkocht al meer dan vier miljoen exemplaren wereldwijd. Volgens kenners zou dit succes deels komen doordat Coldplay ervoor koos om de plaat niet aan te bieden via een aantal populaire streamingdiensten (zoals Spotify). Een trend die door andere artiesten wordt gevolgd, want ook de nieuwste van Tom Waits is niet weer te vinden op de populaire streaming sites. Voor een deel komt dit door de onduidelijkheden in verband met de opbrengst voor de artiesten en deels speelt het mogelijke effect die dergelijke quasi gratis aanbieding van een nieuwe plaat zou hebben. Meer uitleg over deze nieuwe anti-streamingtrend vindt u hier.

Tegelijk worden net deze diensten (voor een abonnement kan je onbeperkt muziek beluisteren via de computer) nu in ons land gelanceerd. Het gaat hier over Simfy en  Deezer (via Belgacom). Spotify zou binnen een aantal dagen op de Belgische markt verschijnen, terwijl ook Telenet met een dienst nog deze maand komt aanzetten. In landen als de VS en Groot-Brittannië is Spotify bij voorbeeld razend populair, zeker omdat het streamen ook kan op de iPod en iPad.

Stijgende verkoop dankzij digitale markt

De cijfers zijn verder opmerkelijk omdat de grootste digitale verkoop telkens in de laatste week van het jaar plaats heeft, omdat veel mensen dan hun gekregen vouchers gebruiken. Vorig jaar werden er zo in de UK 800.000 downloads genoteerd. De stijgende digitale verkoop steekt wel af bij de verkoopcijfers van de fysieke CD, die nog steeds teruglopen. Al wordt er daar door de industrie wel een minder groot verlies genoteerd dan vroeger. Nu is er sprake van een terugval van een kleine vier procent, daar waar de afgelopen jaren dat soms 20 à 30 procent bedroeg. Als de trend zich dit jaar doorzet zou er zelfs – voor het eerst sinds 2004 – in de VS een stijging in de totale verkoop zijn.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!