Bericht uit Italië: Italië houdt zijn (politieke) adem in

Bericht uit Italië: Italië houdt zijn (politieke) adem in

dinsdag 8 november 2011 13:41
Spread the love

Nog amper enkel uren en Italië weet of ze aan het begin van het post-Berlusconi tijdperk staan -voor de optimisten een nieuwe start, een propere lei, voor de pessimisten gewoon meer van hetzelfde maar dan anders. De vertrouwensstemming van deze namiddag in  het parlement lijkt meer en meer de zwanenzang van de premier te worden, minstens vijf partijleden hebben al open en bloot aangegeven tegen te stemmen. Ook zijn extreem rechtse coalitiepartner Bossi van Lega Nord heeft vriend en vijand verbaasd door deze ochtend in een open brief aan Berlusconi te vragen vrijwillig een stap opzij te zetten, Bossi was zelfs zo concreet de naam van de nieuwe premier al aan te geven, Alfano, de huidge minister van justitie en partijgenoot en getrouwe van Berlusconi.

De echte uitdaging na de begrijpelijke doch hopelijk kortstondige euforie wegens het afscheid van Il Cavaliere zal zijn Italië terug op het juiste spoor te krijgen, economisch, maatschappelijk, sociaal, politiek…. Enkel het vervangen van zal daartoe onvoldoende zijn, vooral ‘links’ Italië zal zich moeten hergroeperen en engageren teneinde de Italiaanse bevolking en dan vooral de jeugd het gevoel te geven dat er een toekomstproject komt waarin iedereen wil en kan geloven, met concrete resultaten in plaats van loze plannen.

Alleen al de jeugdwerkloosheid is dermate dramatisch en urgent dat de jongeren het verdienen dat er op langere termijn een nieuwe visie komt, of beter, voor het eerst sinds lang überhaupt een visie komt.

take down
the paywall
steun ons nu!