Verslag, Nieuws, Wereld -

Amerikaanse boycot doet Unesco pijn

PARIJS — De beslissing van de VS om alle financiële bijdragen aan de Unesco op te schorten, zal verreikende gevolgen hebben. In Afghanistan helpt de Amerikaanse steun bijvoorbeeld om duizenden politiemannen te leren lezen en schrijven.

dinsdag 8 november 2011 22:19
Spread the love

De VS namen de maatregel na een stemming vorige week waarbij de Unesco-lidstaten aan Palestina het volledig lidmaatschap van de organisatie verleenden. 107 landen stemden toen voor, 14 tegen en 52 onthielden zich. Frankrijk zei verrassend ja, de VS zoals verwacht nee. Het Palestijnse lidmaatschap was “prematuur” en biedt geen oplossing voor een duurzame vrede, klonk de Amerikaanse uitleg.

“Het niet langer betalen van achterstallige gelden en andere financiële bijdragen zal de doeltreffendheid van de Unesco aantasten en haar capaciteit om vrije en open samenlevingen te bouwen in het gedrang brengen”, verklaart Unesco-directeur Irina Bokova. De VS waren de grootste geldschieter van Unesco, goed voor 22 procent van het budget of jaarlijks 80 miljoen euro.

Strijd tegen extremisme

“Amerikaanse fondsen hielpen Unesco om vrije en competitieve media op te richten in Irak, Tunesië en Egypte. In Afghanistan helpt de Amerikaanse steun ons om duizenden politiemannen te leren lezen en schrijven.” Volgens Bokova geven de alfabetiseringsprogramma’s van de Unesco in andere conflictgebieden aan mensen de kritische zin en het vertrouwen die nodig zijn om extremisme te bestrijden.

De VS lieten weten dat ze de resterende 60 miljoen dollar (43 miljoen euro) voor dit jaar niet meer zullen betalen, omdat de Amerikaanse wet bijdragen verbiedt aan de VN of een van haar agentschappen die Palestina als een lidstaat erkent. Bokova deed een oproep aan “de Amerikaanse regering, het Congres en de Amerikaanse bevolking om een manier te vinden de Unesco toch te blijven steunen in deze turbulente tijden.”

Afrika grootste slachtoffer

Als de Amerikaanse regering niet bijdraait, zullen Afrika en door oorlog verscheurde gebieden waarschijnlijk de grootste impact voelen. De Unesco steunt bijvoorbeeld mobiele scholen in landen als Kenia om nomadische volkeren te bereiken, en promoot gendergelijkheid in het onderwijs van landen waar vrouwen gediscrimineerd worden.

De Maltese ambassadeur bij de Unesco, Ray Bondin, vindt dat de Unesco om cultuur en erfgoed draait, niet om politieke kwesties. “De uitslag van de stemming is een goede zaak voor de Unesco. Het is een kleine stap die de geschiedenis zal ingaan als een heel belangrijke.”

– – – – – – – –
Auteur: A.D.McKenzie

take down
the paywall
steun ons nu!