Antwerps Turks gemeenteraadslid betrokken bij rellen

Antwerps Turks gemeenteraadslid betrokken bij rellen

maandag 7 november 2011 10:15
Spread the love

Een clasch tussen Antwerpse Turken en Koerden speelde zich in de nacht van vijf op zes november ’11 af in de Kerkstraat in Antwerpen-Noord. Op DeWereldMorgen.be werd de voorbije weken gewaarschuwd voor de toenemende spanningen tussen extreem nationalistische Turken en Koerden.

‘Grijze Wolf’ Ergün Top bemiddelt…

Er werden ondertussen molotov coctails gegooid op een Turks cultureel centrum en Koerdische jongeren trachtten tevergeefs een petitie te overhandigen aan burgemeester P.Janssens (SP.A). Op wiens schoot organisaties als Unizo zitten, waarvoor zijn deur steeds open staat. De signalen waren glashelder.

Volgens de media zouden er zaterdag nacht gevechten uitgebroken zijn tussen ‘honderden’ manifestanten. Honderdvijftig agenten werden ingezet. De media gaven eerst minimale informatie over de achtergrond van het conflict, dat beterde later. Alles zou begonnen zijn met een ‘ruzie’ die zich wonderwel uitbreidde. (‘Video VRT’) (1)

Het ging niet om een café ruzie. Beide groepen stonden gewapend met messen en stokken tegenover mekaar. Er vielen zes lichtgewonden. Er was materiële schade. Tussen de nationalistische Turken stond CD&V-gemeenteraadslid Ergün Top te pronken. Zogenaamd om de gemoederen te bedaren. Of was hij er eerder als gerespecteerd ‘leider’? Rondom hem waren leden van knokploegen te zien die met hun vingers het teken van de Grijze Wolven maakten. Hij werd al eerder gespot in een dergelijke situatie. (‘Video ATV’) (2)

Onderdrukking Koerden

Top is een uitgesproken symphatisant van de fascistische Grijze Wolven. Hij kreeg enkele weken geleden geleden een moersleutel op zijn kop van een door hem gepeste buur, een Koerdische café houder. De advocaat Top is sindsdien niet uit de media weg te branden als ‘sheriff’ die zijn straatje, de Brederodestraat, beweert te zuiveren van drug dealers. Hij bezit wel een pand waar drugs gebruikt en gedeald worden. Zijn contacten met de Grijze Wolven worden zedig verzwegen. (‘Top krijgt klappen’) (3)

De confrontatie tussen Turken en Koerden in de Kerkstraat heeft alles te maken met de aanhangers van de PKK als bevrijdingsbeweging en de volgelingen van de repressieve rechtse Turkse staat, een Nato-lid. Premier Erdogan steunt enerzijds de Palestijnen, anderzijds stuurt hij gevechtsvliegtuigen af op de PKK en vervolgt ongewapende burgers genadeloos. Over de genocide op de Koerdische bevolking in WOI mag niet gesproken worden. De onderdrukking van de Koerden, een divers samengestelde samenleving, duurt voort. (‘Koerden NRC’) (4)

Ook in Nederland waren vorige week heftige confrontaties tussen beide groepen. Men kon voorspellen dat die zich over Europa zouden uitbreiden. De Antwerpse burgemeester Janssens die weigerde te praten met jonge Antwerpse Koerden, werd even wakker. Hij blijkt vaag een idee te hebben over wat het gaat. Maar verder dan de mantra die al enkele burgemeesters meegaat, komt hij niet.

‘Geïmporteerd oorlogje uitvechten…’

Janssens : ‘ Dit kan absoluut niet getolereerd worden. Wij kunnen niet toestaan dat mensen incidenten van elders in de wereld in Antwerpen importeren en daar een oorlogje uitvechten’. 

‘Incidenten…’. Het gaat om een al decennia durende burgeroorlog waarvoor Koerden en progressieve Turken naar het buitenland vluchten om hun hachje te redden. Het gaat om de bevrijdingsbeweging PKK tegen de fascistische Grijze Wolven en het weinig democratisch regime van premier Erdogan, die Turkije graag als volwaardig lid binnen de Europese Unie wil loodsen. Iets wat democratische staten voor als nog niet zien zitten.

Burgemeester Janssens zonder voetbal is als een kip zonder kop. In plaats van het volk voor te lichten over wat er echt aan de hand is, zei hij : ‘ De manschappen die voorzien waren voor ondersteuning bij de voetbalwedstrijd tussen Cercle Brugge en Anderlecht, hebben we in Antwerpen gehouden…’. Het volk zucht opgelucht dat die ‘vreemden’ met de ‘grove borstel’ kunnen aangepakt worden. Er ‘zullen extra controles op verboden wapendracht uitgevoerd worden…’.

Uiteraard kon Unizo-Antwerpen niet achterblijven. Deze hardwerkende ‘zelfstandige ondernemers’ van het meer chique type, controleren een groot deel van de stedelijke politiek als een ‘stad in de stad’. Volgens Unizo ging het zaterdag avond om ‘een geplande raid’. Een kans om van Antwerpen nog meer een politie stad te maken. Als de winkel maar draait…

Unizo + Vlaams Belang

Unizo : ‘ Er dienen in deze zone dringend permanente maatregelen te worden genomen’. De winkeliers ondervinden ‘imago schade’. Het Vlaams Belang stort zich op dit buitenkansje en wil een extra gemeenteraad. Deze ultra rechtse partij in ontbinding heeft vriendschappelijke relaties met Ergün Top. Een extreem rechtse ‘vreemde’ is bruikbaar.

Janssens heeft in zijn gemeenteraad dus een ‘geïmporteerde’ Grijze Wolf  zitten. Behorende tot zijn meerderheid en voorzitter van de Commissie Veiligheid. Moslims die een overheidsfunctie aanvaarden, worden uitgekleed door de staatsveiligheid. Gebeurde dat ook met Top? Zijn betrokkenheid bij een terroristische bende moordenaars is zonneklaar. Zou de cel info van de Antwerpse recherche niet beter hier haar tanden inzetten in plaats van haar tijd te verprutsen bij Occupy-Antwerp manifestaties?

Reeds enkele weken geleden wezen we op DeWereldMorgen.be naar aanleiding van de zaak Ergün Top op de toenemende spanning tussen rechtse Turken en de Koerden. Niemand uit de media ging daar op in. Het ging toen duidelijk niet om een ‘burenruzie’. Waarom zwijgen? Angst, journalistieke onnozelheid, belangenvermenging…? Enige onderzoeksjournalistiek zal hier zeker leuke dingen onthullen.

Turks extreem rechts gevaar voor Antwerpenaar

Het is nu aan burgemeester Janssens om zijn voorzitter van de Commissie Veiligheid van de Gemeenteraad, aan de tand te voelen. Het is aan CD&V om een dergelijke figuur politiek te liquideren. Het is aan de helden in de gemeenteraad om vragen te stellen over Turks extreem rechts. Het is niet het moment om over voetbal te leuteren, maar de bestaande terreur van de Grijze Wolven op hun Turkse medeburgers in kaart te brengen.

Hun banden met Vlaams extreem rechts, hun fascistoïde ideologie die een gevaar is voor de Antwerpse samenleving te ontmaskeren. Gebeurt dat niet, dan zijn Janssens en zijn politieke meerderheid medeplichtig en zullen nieuwe confrontaties tussen Turken en Koerden onvermijdelijk zijn.

In een column in Gazet van Antwerpen van maandag 7 november, zegt Lex Moolenaar over Janssens die een brief beantwoorde van de Turkse gemeenschap : ‘ Ik denk dat de burgemeester méér had kunnen doen dan alleen een brief beantwoorden. Hij had vorige maand bijvoorbeeld weldenkende vertegenwoordigers van beide partijen bij zich kunnen roepen om samen te onderzoeken welke maatregelen zinvol waren om een escalatie van spanningen te voorkomen. Voor zover ons bekend is, heeft zo’n gesprek niet plaatsgevonden’.

Meer, veel wijst er op dat de burgemeester de Turkse gemenschap, incluis de Grijze Wolven van zijn CD&V-gemeenteraadslid als belangrijkste gesprekspartner ziet. Hij hij wou Koerdische jongeren niet eens ontvangen. Het is onaanvaarbaar dat een ‘bemidelaar’ als Ergün Top verder ernstig genomen wordt.

1 – ‘ Video rellen – VRT’ www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/journaal/2.18598/2.18599/1.1149375

2 – ‘ Ergün Top op meeting Grijze Wolven – video ATV’  www.atv.be/item/meeting-met-sympathisanten-van-de-grijze-wolven

3-  ‘Ergün Top krijgt klappen’  www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2011/09/11/grijze-wolf-erg-n-top-krijgt-klappen-bis

4 –  ‘ Artikel over Koerden – NRC’)  http://www.retro.nrc.nl/W2/Lab/profiel/Koerden/turkije.html

take down
the paywall
steun ons nu!