Joods Actueel is wél betrokken bij Israël
Nieuws, Wereld, Samenleving, België, Israël -

Joods Actueel is wél betrokken bij Israël

Het Forum van joodse organisaties heeft klacht ingediend tegen Hugo Deckers, secretaris ACOD Onderwijs, wegens antisemitisme, met burgerlijke partijstelling. Volgens Joods Actueel zal er een onderzoeksrechter worden aangesteld.

zondag 6 november 2011 10:16
Spread the love

Alle media staan al bol van de e-mail die Deckers stuurde naar Joods Actueel na de represailles van Israël tegen Palestina ten gevolge van het Palestijnse lidmaatschap bij Unesco. Netanyahu laat nieuwe joodse woningen bouwen op Palestijns gebied en houdt de belastinggelden tegen waarop de Palestijnse Autoriteit recht heeft.

Michaël Freilich schrijft: “Deckers maakt van de Joden in dit land betrokken partij, en dat zijn ze niet”. “Dit is het zoveelste bewijs van het nieuwe antizionistische antisemitisme waarbij Joden in de rest van de wereld beschuldigd en bedreigd worden”.

Nu, ‘de’ Joden in dit land bestaan natuurlijk niet. Ik ken heel wat leden van de Unie van Progressieve Joden van België (UJPB) die flagrant tegen de politiek van Tel Aviv zijn en regelmatig samen met Belgen en Palestijnen demonstreren tegen het onrecht en de misdaden van de staat Israël zoals zij bestuurd wordt. Deze vrienden zijn dus héél betrokken.

Maar wat Joods Actueel betreft, is er geen twijfel

Joods Actueel heeft op zijn website een uitgebreide rubriek ‘Israël’: http://joodsactueel.be/category/israel/
Wie daarop klikt, komt terecht op …’Binnenland, Palestijns conflict‘.
Dagelijks wordt het Israëlische beleid verdedigd, en wordt vooral iedereen die negatieve feiten over Israël durft vermelden, verdacht gemaakt en aangevallen. De steeds herhaalde kwalificatie is ‘antisemitisme’.

Bovenaan in de Israël-Binnenland-rubriek staat … ACOD Onderwijs-secretaris Hugo Deckers!
Deze heeft joodse scholen ‘bedreigd’. Het klinkt alsof ACOD een staking zou uitroepen, of erger nog. In feite doelde Hugo Deckers op feiten over orthodoxe Antwerpse scholen die het grote publiek niet kent (ideologische ingrepen in het leerprogramma).

Wat schrijft Joods Actueel nog in zijn rubriek over Israël?

De leden van de VN-Goldstone-commissie (die onderzoek deed naar de Israëlische oorlog tegen Gaza) zijn antisemiet, bevooroordeeld tegen Israël. Het Russell Tribunal organiseert een anti-Israël-meeting voor Palestina.
11.11.11 wordt verdacht gemaakt op basis van een nieuwe campagne van de leugenaar Thierry Debels.

Meerdere berichten over de vrijlating van de Israëlische soldaat Shalit. Het protest van een Israëlisch gezin tegen de vrijlating van een Palestijnse ‘verantwoordelijke’ voor een aanslag op een Israëlisch restaurant in 2001, waar meerdere familieleden omkwamen. Hun website en e-mailadres is gevestigd in Nederland; nog een voorbeeld van export van het ‘Palestijns conflict’ zoals dat heet op Joods Actueel.

Dan de Israëlische ‘reactie’ op 3 of 4 ‘raketten’ vanuit Gaza (die geen slachtoffers maakten): “Op zaterdag kwam de Israëlische reactie in de vorm van een aanval op de top van de El Quds brigade van Islamic Jihad in Gaza. Vijf leden van deze terroristische beweging kwamen daarbij om.” (let op de woordenschat!). “De Israëlische luchtmacht kent bijna alle bewegingen van Palestijnse terroristische groepen in Gaza vanwege het gebruik van hypermoderne UAV’s ( op afstand bestuurde vliegtuigen die o.a. voor spionage worden gebruikt), die Gaza vanuit de lucht 24 uur per dag observeren. Zo wist men ook dat Islamic Jihad de organisatie was die achter de plotselinge aanval zat op Israël”. (Dat weten we dan ook weer; enkele uitgebrande auto’s in Ashdod worden vergolden met 5 standrechterlijke executies zonder proces, zonder bewijs van wat dan ook).

Niet betrokken?

Is dit wat Joods Actueel noemt: ‘niet-betrokken’? Weet Michaël Freilich eigenlijk wat die woorden betekenen? Is volgens hem ‘betrokken zijn’ beperkt tot het sturen van geld of vrijwilligers naar Israël?

We leren ook hoe “in 195 n.d.g.j. door Rabbi Jehoeda de Vorst vastgelegd werd in de Misjna, de joodse praktijkleer”, hoe Joden moeten reageren in geval van gijzelingen. Dan een verslag over de pro-Israël-happening in…Antwerpen (NB: dit is de rubriek Israël-binnenland).

Het leukste, niet-betrokken verhaal handelt over Jan Cools, PVDA-arts, die deelnam aan de groepspoging om per vliegtuig langs Tel Aviv naar Palestina te reizen, maar door de Israëlische politie werd aangehouden en teruggestuurd. Paragrafen lang wordt Cools beschimpt: hij leidt aan het stockholmsyndroom en tussen de regels versta ik dat hij niet meer goed bij zijn hoofd is.

Onze aandacht wordt ook gevestigd op de luxe en weelde in Gaza (sic), op de speech van Obama voor de AIPAC (grootste Israël-lobbygroep in de VS), op een stripalbum over de ‘Israëlische onafhankelijkheidsoorlog’. Dat laatste woord, oorlog, is dan toch een bekentenis van Joods Actueel. Tegen wie zou die dan gevoerd zijn? Lees het album!

Mezek is de bijnaam van het Israëlische gevechtsvliegtuig de Avia S199 Hatzerim, dat de Israëli’s in het toenmalige Tsjechoslovakije konden kopen – ondanks het wapenembargo en zeer tegen de zin van de Sovjets – om met succes de confrontatie met de spitfire van de Egyptische luchtmacht aan te gaan. De strip situeert zich tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948, kort na de oprichting van de Joodse staat. Yann slaagt er met zijn scenario in om het tumult rond de geboorte van de Israëlische staat in een juist perspectief te plaatsen en in een tweede verhaallijn een krachtig, maar complex liefdesverhaal te ontwikkelen”. Geschikt voor welke leeftijden?

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!