Lokaal, Antwerpen -

Antwerpen: Jaarlijkse Klaproos Collecte op de Meir

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de afdeling Antwerpen en district van 'The Royal Britisch Legion' zaterdagnamiddag op de Meir haar Jaarlijkse Klaproos Collecte. Met als bekende verkopers o.a. voormalig burgemeester Bob Cools en acteur Herbert Flack.

zaterdag 5 november 2011 19:15
Spread the love

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de “Klaproos van Vlaanderen” beschreven als “De Bloem ter Herdenking” door een bekende professor in de geneeskunde aan de McGill universiteit in Montreal, Colonel John McCrea.
Hij had eerder al gediend als kanonnier in de Zuid-Afrikaanse oorlog en bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog besloot hij de strijders te vervoegen. Zijn oversten oordeelden echter dat zijn krachten elders beter konden gebruikt worden en zo belandde hij als medisch officier bij het eerste contingent van het Canadese leger.

Tijdens de tweede slag om Ieper in 1915 stond hij aan het hoofd van een kleine medische eerstehulppost Essex farm, op de weg tussen Ieper en Boezinge. Op een rustig moment noteerde hij in zijn velddagboek in potlood het gedicht “In Flanders fields”. Dit was het begin van een gedichtenbundel die anoniem naar “PUNCH” werd gestuurd en ook anoniem werd gepubliceerd.

In januari 1918 werd Colonel McCrae zelf gewond en belandde op een brancard in één van de grootste hospitalen aan de Franse kust. Op de derde avond werd hij op het balkon van zijn kamer geïnstalleerd, om zo over de zee heen de witte kliffen van Dover te kunnen zien. De gedichten speelden blijkbaar door zijn gedachten want hij zei aan de behandelende geneesheer: “Zeg hen, Beschaamt gij ‘t vertrouwen in ons, de gevelden, dan slapen wij niet…”

Diezelfde nacht bezweek Colonel McCrae aan zijn verwondingen. Hij werd begraven op een helling boven Wimereux in Frankrijk, vanwaar de witte kliffen van Dover makkeliijk waar te nemen zijn op zonnige en heldere dagen.

Op 11 november 1918 om 11 uur werd het laatste schot van Wereldoorlog I afgevuurd. Gedurende vele jaren wordt de wapenstilstand op deze datum herdacht. In de meeste Angelsaksische landen is dit na verloop van tijd verschoven naar de tweede zondag in november.

Een Amerikaanse dame, Juffrouw Moina Michael, had het gedicht gelezen en was zeer onder de indruk, vooral het laatste vers. Door haar werd het dragen van de klaproos (Poppy) een symbool en dé manier om trouw te blijven aan het ideaal.
Op 9 november 1918, slechts twee dagen voor de wapenstilstand werd getekend, ontving Juffrouw Michael een kleine som geld van één van de oorlogssecretarissen van het YMCA waar zij werkte, en die zojuist een conferentie hadden gehouden in haar huis. Zij had hen verteld over de twee gedichten en kondigde aan met het ontvangen geld “25 Poppies” te zullen kopen. Dat deed ze dan ook. Zij spelde één op en verkocht de anderen aan de aanwezige secretarissen. Naar men vertelt, was dit de allereerste verkoop van “Poppies”.
www.rblantwerp.be

Bekijk meer foto’s via:
http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157628058946674/show/

take down
the paywall
steun ons nu!