Verslag, Nieuws, Wereld, Economie, G20 -

Na de G20: “Europa minder oren naar groeiend protest dan Brazilië en zelfs Obama”

De G20-top in Cannes zit er op. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw mocht er samen met het Europees Vakverbond de stem van de werknemers laten horen. Vooral bij de Europese leiders vonden de vakbonden weinig gehoor. “Gaat men de bankencrisis als voorwendsel gebruiken om ons sociaal systeem op te doeken?”

vrijdag 4 november 2011 21:23
Spread the love

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw zag wel enkele lichtpuntjes na afloop van de G20-top in Cannes. “Men beseft nu dat het fout was om op de G20-top van Toronto te besluiten dat de crisis voorbij was. De regulering van de financiële sector en de invoering van een financiële transactietaks raakten op de achtergrond en men ging te sterk voor een soberheidsbeleid.”

In de slottekst wordt nu ook gewezen op het belang van jobcreatie. Er komt een task force onder leiding van de ministers van Arbeid van Mexico en Frankrijk. “Maar ook hier zie je een tweespalt opduiken. Europa blijft kiezen voor een soberheidsbeleid en die visie van Merkel, Sarkozy en Cameron is in de slottekst geslopen. Die visie krijgt daardoor nu dekking van de G20”, zegt Rudy De Leeuw.

“Positief is wel dat de L20 (de Labour 20) nu structureel erkend is bij de G20. Dat laat ons toe om op elke deur te gaan kloppen en onze boodschap over te brengen”, aldus De Leeuw.

Minder enthousiasme is er over de lange lijdensweg van de financiële transactietaks. Teveel landen liggen dwars. “Al beloofde Herman Van Rompuy op het einde wel dat Europa verder aan de kar zou trekken”, zegt De Leeuw.

In zijn boodschap voor Commissievoorzitter Barroso wees De Leeuw op het groeiend protest bij jongeren en werknemers dat aan de oppervlakte komt dankzij Occupy Wall Street en de betogingen in landen als Griekenland en Portugal.

“Vreemd genoeg krijgen wij minst gehoor in Europa. Bij Kirchner van Argentinië of Rousseff van Brazilië en zelfs bij Obama leeft het besef hoe ernstig de situatie is en dat enkel besparen de zaken niet zal oplossen. Maar iemand als de Britse premier Cameron is echt een ramp. Daarmee vergeleken is zelfs Sarkozy links”, aldus De Leeuw. “Men wil enkel besparen terwijl besparingen nog nooit voor groei hebben gezorgd. Maar het is wel dankzij een sterke groei dat je het begrotingstekort kan wegwerken.”

De landen uit het Zuiden zoals Brazilië zijn een bondgenoot van de vakbonden. De Leeuw: “Zij bewijzen dat ze kunnen groeien en ontwikkelen terwijl ze tegelijk een sociaal systeem uitbouwen zoals wij dat gedaan hebben na de Tweede Wereldoorlog. In Europa nemen we afstand van dat systeem. Dient de bankencrisis hier om de pensioenleeftijd te verhogen en de index af te schaffen?”

take down
the paywall
steun ons nu!