De Braziliaanse bevrijdingstheoloog, Marcelo Barros, was in Brussel
Interview, Nieuws, Samenleving, Cultuur, Cultuurfestival, Brazilië, MST, Internationale uitwisseling, Bevrijdingstheologie, Leonardo Boff, Agro-industrie, Landloze boeren, Marcello barros, Europalia.brasil, Hemel en aarde huwem -

“Basisgroepen moeten onderlinge banden versterken”, zegt bevrijdingstheoloog Marcelo Barros

“Op het ogenblik dat de geglobaliseerde wereld spreekt, niet alleen van een economische, maar van een samenlevingscrisis, is het belangrijk dat basisgroepen hun onderlinge banden versterken”, zegt Marcelo Barros. De Braziliaanse bevrijdingstheoloog was op 15 oktober uitgenodigd op een solidariteitsdag in Brussel, georganiseerd door de Europese vrienden van MST. DeWereldMorgen.be had een gesprek.

donderdag 3 november 2011 15:30
Spread the love

“Op het ogenblik dat de geglobaliseerde wereld spreekt, niet alleen van een economische, maar van een samenlevingscrisis, is het belangrijk dat basisgroepen, wereldwijd, hun onderlinge banden versterken”, zegt Marcelo Barros.

Onderlinge samenhang

“Ik onderstreep in dat verband graag de onderlinge samenhang tussen Brazilië en Europa. Het kapitalistische, individualistische Noorden heeft nood aan contacten en inspiratie vanuit het Zuiden. De animatie van een wederkerig proces tussen actie- en discussiegroepen.”

Marcelo Barros heeft het ook over MST, de Braziliaanse Beweging van Landloze Boeren. “MST is een beweging die weerstand biedt, en die de maatschappij wijst op het onrecht dat de industriële landbouw en de agro-industrie aanrichten. Het is noodzakelijk dat ook de milieubeweging MST ondersteunt om een gezamenlijke strijd te voeren voor een ander landbouwbeleid”.

“En dit gericht tegen de multinationale ondernemingen die werken met giftige producten en genetisch gewijzigde zaden, en daarmee natuur, gezondheid en toekomst van de aarde in gevaar brengen. Zij eisen steeds meer en meer gronden op in Brazilië, wat leidt tot toenemende armoede”.

“In mijn boek ‘Hemel en aarde huwen’ zeg ik dat niet het terrorisme, maar de ecologische vernietiging van onze planeet vandaag het grootste probleem is. Een probleem dat niet kan worden opgelost door politieke of economische veranderingen alleen. Wij hebben een culturele volksrevolutie nodig, een eco-spiritualiteit”.

“Het milieu vraagt een sociale ecologie. Zonder deze sociale rechtvaardigheid vinden wij nooit een evenwicht. Immers de minst ecologische steden zijn ook de meest arme. Ecologisch evenwicht uitbouwen, is onmogelijk in Bangladesh, in Haïti, in de favelas van Rio de Janeiro”.

Europalia.brasil

Marcelo Barros heeft het in zijn boek ook meermaals over zijn compagnon de route Leonardo Boff, een van de stichters van de Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheologie, samen met Gustavo Gutierrez. Boff is een Braziliaanse theoloog, filosoof en schrijver die bekend is vanwege zijn actieve steun voor de rechten van de armen en voor de mensenrechten.

De kritiek van Boff op de onderdrukkende rol van de rooms-katholieke kerk, en het voornemen van Rome om hem in 1992 eens te meer zwijgplicht op te leggen bij zijn deelname aan ECO-92 (de zogenoemde ‘aardetop’) in Rio de Janeiro, deed hem uiteindelijk besluiten zijn priesterschap op te geven. Boff schreef meer dan 60 boeken, die vertaald zijn in de belangrijkste wereldtalen.

In het zoeken naar nieuwe vormen om in deze wereld terug te keren naar een natuurlijk evenwicht is het voor Leonardo Boff “belangrijk om de moed te hebben zich op te stellen tegen de overheersende cultuur die ons dwingt steeds meer concurrerend en doeltreffend te zijn. We moeten samen met de aarde ademhalen, en met haar samen te zweren voor de vrede”.

Marcelo Barros wijst in het gesprek ten slotte ook op de kansen van uitwisseling en dialoog die een organisatie als het lopende cultuurfestival Europalia.brasil kan inhouden. “Deze uitwisseling van culturen kan niet anders dan positief zijn. Een ontmoeting tussen de Braziliaanse en de Belgische samenleving. Het is niet alleen op politiek of diplomatiek niveau dat wij deze contacten nodig hebben”, besluit Barros.

***

De eerste vijf geïnteresseerde lezers van DeWereldMorgen.be kunnen het boek van Marcelo Barros, ‘De spiritualiteit van water’, (uitgeverij Averbode, winkelwaarde 18 euro), gratis krijgen en betalen alleen 3 euro portokosten. Uitsluitend reageren per e-mail aan: lucvankrunkelsven@scarlet.be met vermelding ‘boek Barros’.

take down
the paywall
steun ons nu!