Verslag, Nieuws -

Van Occupy Wall Street naar algemene staking in Oakland

De stad Oakland in California wordt woensdag even het epicentrum van de Occupy Wall Street-beweging. Als reactie op het politiegeweld van vorige week wordt daar een algemene staking georganiseerd. Een gewaagde onderneming is dat, daar in de VS. Maar de actievoerders kregen meteen de steun van een reeks vakbonden.

woensdag 2 november 2011 17:40
Spread the love

In Oakland zijn er de hele dag acties. Veel winkels zijn gesloten. Sommige zaken die besloten om de deuren op te houden, schenken 20 procent van hun opbrengst weg aan lokale mensenrechten- of hulporganisaties of zorgden voor eten en drinken voor de actievoerders. Ook een bioscoop sloot de deuren. De dag begon met een toespraak van politiek activiste Angela Davis.

Op een algemene vergadering vorige week beslisten 1500 deelnemers om op 2 november een “General Strike” te organiseren. “In minder dan twee weken van een eerste publieke actie naar een algemene staking, is nogal een escalatie”, schrijft journalist en oud-‘community organizer’ Gabriel Thompson in The Nation. In mijn tijd wisten we dat campagnes lang duren, wekenlang van deur tot deur gaan, een eerste vergadering en dan pas de eerste actie, aldus Thompson.

Het gaat inderdaad snel daar in Oakland. En dat heeft voor een groot stuk te maken met de brutale reactie van de politie. De beelden van de jonge Irak-veteraan Scott Olsen die vreedzaam betoogde tegen de ontruiming van Occupy Oakland toen hij van dichtbij neergeschoten werd met een traangasgranaat, gingen heel de VS rond. Olsen hield een schedelbreuk over aan de aanval.

Bondgenootschap

Maar er is meer aan de hand. Op de vergadering klonken nog gereserveerde reacties bij de aanwezige vakbondsmensen. Veel vakbonden hangen vast aan contracten die hen verbieden om te staken. “Je kan gewoon geen algemene staking organiseren in een week tijd”, zei iemand van de lerarenvakbond van California.

Een echte algemene staking zoals we dat hier kennen in België zal het nog niet worden. Maar in heel Oakland wordt vandaag wel actie gevoerd en een pak vakbonden doen enthousiast mee. “Nee, dit is nog geen echte algemene staking, maar wel de geboorte van een bondgenootschap tussen Occupy en de werknemerswereld”, zegt Richard Mead, de voorzitter van de lokale afdeling van de International Longshore and Warehouse Union (zeg maar de havenarbeiders).

De haven van Oakland is de vijfde grootste van de VS. Woensdagavond is er een grote gemeenschappelijke betoging van het bezette plein in het centrum van de stad naar de haven. Ook de havenarbeiders kunnen niet zomaar staken, maar het is wel de bedoeling om het hen onmogelijk te maken de haven te betreden.

“De haven is absoluut een correct doelwit van het protest. Daar doen de internationale conglomeraten hun zaken”, aldus Mead. “Daar zal de Occupy-beweging zien dat ze een bondgenoot hebben aan ons.”

Eigen hoek

Ook andere vakbonden doen mee. De lokale lerarenvakbond steunt de actiedag. Alvast één school sluit de deuren. In andere scholen zullen leraars les geven over stakingen en acties uit het verleden. De vakbond SEIU roept haar leden (onder meer de stadsambtenaren) op om een dag vrijaf te nemen. Een vakbond van restaurantmedewerkers beloofde de actievoerders te onthalen op een feestmaal.

“Het is alsof we ons eindelijk realiseren dat al die gevechten die we leverden elk in onze eigen hoek, eigenlijk aan elkaar hangen. Dat het allemaal om dezelfde zaak gaat”, zo verwoordt een vakbondsverantwoordelijke het.

De mensen achter Occupy Oakland zijn blij met die steun. “Zo kunnen we tonen dat we niet alleen de 99 procent zijn, maar dat de één procent ook geen geld kan verdienen zonder ons”, zegt rapper en activist Raymond Riley.

De staking is te volgen via Twitter: http://twitter.com/#!/search?q=%23generalstrike

Bekijk de beelden van de aanval op Scott Olsen:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!