Cultuur, België, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Beeldende kunst, Galerie Art Forum, Herfsttentoonstelling, René van der Hoofd, Anky Essink, Jan Duytschaever, Christine Keyeux -

Strakke beeldspraak en gevoelige materie bij Art Forum

ANTWERPEN - Galerie Art Forum zet een sterke herfsttentoonstelling neer met kunstwerken van René van der Hoofd, Anky Essink en Jan Duytschaever. Uitzonderlijk worden er tijdens deze expositie als extraatje juwelen getoond van Christine Keyeux.

vrijdag 28 oktober 2011 12:25
Spread the love

In het werk van René van der Hoofd zijn binnen het veld van de schildering diverse processen gaande. Toevoegen en weghalen volgen elkaar op in een dialoog binnen het kader. Eerst laat hij alles diep binnendringen om dan daarna los te laten en afstand te nemen, te kijken en te noteren.

Tekstfragmenten maken deel uit van de beeldtaal en verbinden zich onlosmakelijk met elkaar. Zand, vilt en andere materialen ontmoeten elkaar en gaan een verbinding aan met de vorm alsof het voor de kunstenaar zijn beeld te buiten moet gaan en niet mag worden beperkt binnen de afmeting.

Beeldtaal en materie

René van der Hoofd maakte tussen 2002 en 2005 een aantal reeksen met de basisvormen: ovaal, driehoek, zandloper, trechter en spiraal. Toch heeft deze basis geen vast karakter in de vorm van symbolen: “Keer op keer doe ik ingrepen om de taal bloot te leggen. De taal van de materie. Ik tracht die dan te onderscheppen en duidelijk te maken”, zegt hij over zijn werk.

“Ik spoor de elementen op en ontdoe ze van de materialistische buitenwereld. Zo ervaar ik dan de elementaire waarde van de natuur waarin ikzelf centraal sta. Daar binnen vind ik de sporen van heden en verleden die zich samenvoegen in een doorlopende beeldenstroom”.

Gevoelig en robuust

Bij het werk van Anky Essinkstaat de poëtische waarde prioritair voorop. Haar gemengde technieken zijn grotendeels gebaseerd op intuïtie. Vormen, kleuren en lijnen worden gevoelsmatig gerangschikt. Zo creëert ze dan uiteindelijk in haar kunstobjecten een poëtisch web gevoed door het abstracte denken en de onvermijdelijke emotie.

Niet het vele is goed, maar het minimale in haar werk. Onderlagen van verf, materie en papier geven een onderling verband en een serene totaliteit. Haar werken hebben een gelaagdheid, die je doet vermoeden, dat er veel overwegingen aan vooraf zijn gegaan voordat er met een robuust gebaar een werk ontstaat. Soms is het directe gebaar te zien en te voelen. Haar handschrift dat ze vaak in haar werk importeert, is dat van een gevoelsmens die schildert, tekent en schrijft als een musicus.

Strak en geduldig

De beelden van Jan Duytschaeverzijn zeer strak uitgevoerd. Hij gebruikt de techniek van gietklei en plemp om de werken deze strakke vorm te geven. Een nogal omslachtige activiteit gezien er verschillende mallen dienen te worden gemaakt vooraleer een werk kan worden gegoten.

De kunstenaar is dan ook in de eerste plaats een boetseerder. Hij gebruikt graag en vooral recuperatieklei. Door deze klei steeds opnieuw te gebruiken, wordt het materiaal erg soepel om mee te werken. Dit geduldige proces van uitpuren en de tijd het werk te laten doen, geeft zijn objecten duidelijk een erg persoonlijke tint.

De kleuren vervolmaken de vorm en de kracht van de kleur maken de vorm. Want door de verschillende droogprocessen maakt hij het mogelijk deze strakke vormen te ontwikkelen die zijn beelden dominant personaliseren.

Praktisch:

René van der Hoofd – Anky Essink – Jan Duytschaever en juwelen van Christine Keyeux, Galerie Art Forum- Nassaustraat 15,  2000 Antwerpen. Gratis toegankelijk van zondag 13 november tot en met vrijdag 23 december 2011 op woensdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 17 uur of op afspraak.

Contact: artforum@artlease.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!