Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen -

Shadow Doesn’t Charge

In galerie MX7 brengen twee beeldende kunstenaars een selectie uit hun oeuvre dat ze vervolgens op elkaar laten inspelen in een zwart/wit omkadering. Er werd voor deze tentoonstelling echter geen restrictie gezet op de media. Er worden uitzonderlijk zowel sculpturen, schilderijen, mixed media als tekeningen getoond.

vrijdag 28 oktober 2011 18:00
Spread the love

Andy Wauman en Boy & Erick Stappaerts spraken er al lang over om een duotentoonstelling te organiseren. Galerie MX7 heeft hen nu wat aangemoedigd dit idee te realiseren wat uiteindelijk resulteert in de expositie: Shadow Doesn’t Charge.

Poëtische terrorist

De werken van Andy Wauman gaan over de mogelijkheid van vrijheid. Hij brengt boodschappen met een romantisch gevoel voor anarchie en liefde. In zijn statements gebruikt hij dikwijls beelden die geschonden, vermenigvuldigd en gekopieerd worden door de commerciële media. Hij recupereert klassieke metaforen en symbolen en brengt hun oorspronkelijke romantische toets of ideologische betekenis terug. Wauman noemt zichzelf steevast een poëtische terrorist.

Conflict paintings

Het werk van Boy & Erik Stappaerts detecteert een bijna theologische verbintenis die de kunstenaar inspireert in de richting van de confrontatie met zijn materieel werk. Zijn werken tonen de gebruikelijke enigmatische vormen: een serie schilderijen, een sculptuur, verschillende tekeningen die gebonden zijn aan een patroon als achtergrond. Als je wat dichter gaat kijken dan zie je dat de schilderijen in feite conflict paintings zijn. In het sculptuur ‘Le pact des loups’ vormen de patronen de achtergrond en het bureau een Pentagronium balie. Alle objecten worden virtueel geconverteerd naar hun avatar, die onbewust onderhevig worden aan inspectie, transformatie en manipulatie door de gebruikers van het Pentagronium programma en de digitale databank die alle bovenvermelde avatars bevat. Een werk van Boy & Erik Stappaerts bekijken en begrijpen vraagt daarom toch wat tijd van de toeschouwer. Gelukkig stelt hij zelden teleur.

Praktisch:

Shadow Doesn’t Charge, MX7 Gallery, Marnixplaats 7, 2000 Antwerpen. Van donderdag 27 oktober tot zaterdag 26 november 2011. Openingsuren: donderdag, vrijdag en zaterdag van 14 tot 18 uur.

take down
the paywall
steun ons nu!