Herman Cain
Verslag, Nieuws, Wereld, VS -

Republikeinse koplopers hebben weinig op met het milieu

In hun banen- en energieplannen maken de koplopers onder de Republikeinse presidentskandidaten brandhout van het huidige Amerikaanse milieubeleid. Ze zetten volop in op meer olieboringen en minder milieuregels.

vrijdag 28 oktober 2011 15:17
Spread the love

Republikeinse kandidaten zijn traditioneel niet de grootste milieuliefhebbers, en dat was tijdens de voorbije maanden niet anders. Michelle Bachman wierp zich in de strijd voor het behoud van gloeilampen, Newt Gingridge wilde de Amerikaanse milieuwaakhond EPA afschaffen en Rick Santorum pleitte voor meer kwik in de uitstoot van steenkoolcentrales.

Nu de verschillende koplopers, zoals Mitt Romney, Herman Cain en de Texaanse gouverneur Rick Perry hun economische plannen voorstellen, worden de voorstellen een stuk concreter. En die beloven weinig goeds voor het Amerikaanse milieu.

Vrije markt

De zwarte Republikeinse kandidaat Herman Cain ligt momenteel voorop in de peilingen, ondanks enkele uitschuivers in de voorbije weken. Hij zweert bij een 9-9-9 plan dat de klemtoon legt op een flat tax, maar ook de economie wil aanzwengelen door de “natuurlijke rijkdom aan energie” in de VS te ontsluiten.

Cain heeft het weliswaar over “alle energiebronnen”, waaronder stuwdammen en windenergie, maar legt toch het meeste nadruk op olie. “Democraten blijven het misverstand in leven houden dat een hoog energieverbruik van een rijke natie niet te verzoenen is met de bescherming van onze kostbare planeet”, schrijft hij. “De Democraten hebben op die manier een hoop milieuregels ingesteld die de economie hinderen en de afhankelijkheid van Arabische olie vergoten, zonder het Amerikaanse milieu te helpen”.

De overheid heeft zich niet te mengen in de keuze van de beste energiebronnen voor de VS, zegt Cain, de vrije markt doet dat wel. “Als alternatieve energieën goedkoop, veilig en overvloedig zijn, dan zullen Amerikaanse kiezers er automatisch voor kiezen”, luidt het.

Cain vermeldt het EPA niet bij naam in zijn economische plan, maar heeft dat in debatten en interviews wel regelmatig gedaan. Hij pleit ervoor het agentschap simpelweg af te schaffen, of het op zijn minst “een andere houding” op te leggen.

Klimaatverandering verzonnen

Cain mag dan al uitgesproken ideeën hebben, hij moet toch de duimen leggen voor de Texaanse gouverneur Rick Perry. Die noemt de klimaatverandering “een verzonnen, valse hoop rommel die onder zijn eigen gewicht instort”. Perry stelde onlangs een banenplan voor, waarin hij 1,2 miljoen nieuwe banen wil scheppen in de energiesector.

Daarvoor moet geboord kunnen worden in het Arctic National Wildlife Refuge, en zijn bijkomende boringen in de Golf van Mexico nodig. Milieuregels van het EPA rond luchtvervuiling moeten teruggeschroefd worden door presidentiële orders die geen goedkeuring nodig hebben van het Amerikaanse Congres.

Perry wil ook hele stukken van de wetgeving rond luchtvervuiling en bescherming van bedreigde diersoorten geschrapt zien, en neemt zich voor als president de financiering van het EPA met 60 procent terug te schroeven. Al die maatregelen creëren niet alleen 1,2 miljoen nieuwe banen, zegt Perry, maar redden ook 2,4 miljoen banen die door de huidige milieuwetgeving verloren dreigen te gaan. De kant New York Times vergeleek het plan van Perry met “een verlanglijstje van de olie-industrie”.

Kameleon

Mitt Romney, die volgens waarnemers momenteel de beste kaarten heeft voor de nominatie, publiceerde een lijvig energieplan. Romney wil de olie-industrie 4 miljard dollar extra subsidies geven, en stelt voor om zowat overal te boren waar dat momenteel verboden is, zoals in het poolgebied.

Daarvoor moet ook de vergunningsprocedure voor nieuwe boringen veel eenvoudiger worden. Romney pleit niet rechtstreeks voor de afschaffing van het EPA, maar wil wel dat broeikasgassen zoals CO2 van de lijst van vervuilende stoffen worden gehaald.

Opvallend is ook dat Romney ervoor pleit om alle initiatieven van de regering-Obama terug te schroeven. “Op zijn eerste dag als president zal Romney alle federale agentschappen opdragen om alle regels die door de regering-Obama zijn opgesteld, terug te schroeven als ze de economie of de creatie van banen in de weg staan”, stelt het plan.

Waarnemers wijzen er echter op dat Romney het waarschijnlijk minder meent met zijn milieuvoorstellen. Hij staat bekend als notoir politiek kameleon, en neemt mogelijk extra harde standpunten in om de juiste kiezers aan te trekken.

take down
the paywall
steun ons nu!