Cultuur, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Ruimte Morguen, Marnik Neven -

Marnik Neven en de participatie van de toeschouwer

ANTWERPEN - Ruimte Morguen, een van de oudste galerieën op het Antwerpse Zuid, houdt sinds oudsher van kunstenaars die het publiek kunnen confronteren met zichzelf. Met de huidige expositie haalde de galerie een kunstenaar naar de Scheldestad die van deze discipline zijn metier heeft gemaakt.

vrijdag 28 oktober 2011 17:15
Spread the love

Op het eerste gezicht werkt Marnik Neven met een mix van kunstvormen. Zijn spel met ideeën, concepten en vormen ontwikkelt vaak een figuratieve naïviteit. Zijn werken vertrekken meestal vanuit een interactie met het publiek dat wordt uitgenodigd actief te participeren.

Voor Marnik Neven is het publiek meer dan zomaar een toeschouwer. Hij laat zijn bezoekers ook deel van de tentoonstelling zijn of ze dan nu willen of niet.

Schroefje

Vaak ageren de toeschouwers niet enkel op zijn werk, waardoor hun ingreep een deel van het werk, een schroefje in de constructie van het kunstwerk wordt. Ze maken zelf ook deel uit van het evenement van de tentoonstelling.

Terwijl de kunstenaar op deze speelse manier de wereld van de kunst en het kunstpubliek aftast op zoek naar hun functioneren, stelt hij zowel zichzelf als de kunst in vraag. Hierbij relativeert hij zowel zichzelf als kunstenaar alsook de toeschouwer én gebruikt hij zijn werken om kunst en kunstwerk in vraag te stellen waardoor ook de toeschouwer gedwongen wordt zichzelf in vraag te stellen.

Homo Ludens

Zijn ingrepen kunnen afzonderlijk ervaren worden, ze etaleren en minimaliseren elk op hun manier de bijna literaire, speelse of donkere kanten van de kunstenaar. Als totaliteit staan ze voor een specifieke eigenschap van het menselijke karakter: de mens als speler of de kunstenaar als een homo ludens.

Praktisch:

  • Marnik Neven, van donderdag 27 oktober tot zaterdag 26 november 2011, Galerie Morguen, Waalse Kaai 21-22, 2000 Antwerpen. Donderdag, vrijdag en zaterdag van 14 tot 18 uur.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!